Електромобилът от биопластмаса


2
апр.
2018

Noah е името на концептуалната разработка, създадена от Техническия университет Айндховен (Холандия). Най-важната особеност на проекта е, че прототипът подлежи напълно на рециклиране. Шасито и каросерията са изградени изцяло от биопластмаса, при която делът на полипропилен е заменен от нов материал, съставен от захарна тръстика и лен. Целта на проекта е да направи автомобилното производство максимално екологично и да направи колите пригодни за рециклиране.

Благодарение на ниското тегло от едва 350 кг Noah е много икономичен. С 15-киловатов електромотор колата достига максимална скорост 100 км/ч, а пробегът с едно зареждане е 200 км, което е напълно достатъчно за градско превозно средство. За да може електромобилът да бъде използван в платформи, е поставен интерфейс за връзка със смартфон – и благодарение на това вратите могат да се отключват и заключват дистанционно.

Университетът Айндховен планира да хомологира колата още през тази година. Noah ще бъде представена на роудшоу още тази година.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >