Електромобилът на „Дакар“ (ВИДЕО)

Автомобилният спорт се наелектризира – дори в рали „Дакар“ стартира електромобил – и то за трети път. В момента Acciona е на 48-о място

0901
2017

След пет етапа (шестият беше отменен заради силния дъжд) Ариел Жатон е на 48-а позиция при автомобилите. 83 екипажа стартираха първоначално, за момента продължават едва 58. Частният пилот (43) от Аржентина няма шансове срещу заводските отбори на Peugeot, Toyota и Mini – но и другите „частници“, разчитащи на двигатели с вътрешно горене, имат предимство.

Защото Жатон кара Acciona Eco – болид на ток. Испанската компания Acciona се включва в „Дакар“ за трети път. През 2015 г. след три етапа навигационната система дефектира и екоекипажът приключи участието си. Година по-късно електромобилът се бори мъжки цели десет етапа, след което беше дисквалифициран заради закъснение. През 2017-а основна цел на финала е самият финал.

Причината, поради която Acciona не може да се наложи, става ясна при поглед в техническите данни: електрическият офроудър тежи над 2 тона заради своите батерии. Те имат капацитет 150 кВтч. За сравнение – акумулаторите във Формула Е са с капацитет 28 кВтч. Със своята Acciona, развиваща 300 к.с., Жатон може да вдига до 150 км/ч. В зависимост от терена пробегът варира от 200 до 400 км.

Част от енергията машината получава благодарение на фотоволтаични панели – те обаче са достатъчни само за навигацията, комуникационната система и някои други „помощници“ на борда. На определени точки, където сервизен камион зарежда машината с помощта на дизелов генератор, Жатон трябва да спира за по един час. И както се сещате, това коства време. Време, и то много, ще трябва на електрическите автомобили, за да се наложат в пустинните състезания…

https://youtu.be/eGy9WXUDCNI

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин