Електромобилите – по-вредни за климата от дизелите?


10
май
2019

Безспорно електромобилите съдействат за по-чист въздух в големите градове, тъй като се движат без да отделят никакви вредни емисии за разлика от събратята си, използващи двигатели с вътрешно горене. Електромобилите обаче няма да успеят да постигнат заложеното за транспортния сектор намаление на емисиите от въглероден диоксид с 40 процента до 2030 г. За това свидетелства доклад на Института за икономически проучвания в Мюнхен.

При изследването са сравнени Mercedes C-клас с Tesla Model 3. Във всички разглеждани сценарии Benz-ът се представя по-добре – най-вече заради проблематичното и енергоемко производство на литиево-йонните батерии. Според анализаторите, при живот на батериите в рамките на 150 000 км производството и рециклирането щяло да добавя от 73 до 98 г въглероден диоксид на километър. Иначе автомобилните производители ще успеят да постигнат заложените за флотилиите цели по отношение на СО2-емисиите – тъй като при изчисленията електромобилите изобщо не се явяват тежест. Като цяло обаче, отделянето на въглероден диоксид в атмосферата ще се повиши при по-сериозно разпространение на електромобилите. Защото при тях отделянето на повече СО2 започва още с производството, т.е. преди машината да измине дори 1 километър.

Още по темата

Card image cap
КАТ с акция за колани

15
мар.
2016

В рамките на операция на TISPOL от 14 до 20 март пътните полицаи ще проверяват и за ползването на обезопасителни каски от мотористи и техните спътници

Card image cap
Продават 1 от общо 12 G 55 AMG Cabrio

8
авг.
2017

Офроудърът с колекционерска стойност си търси нов собственик срещу 460 000 лв.

Card image cap

В последния брой:

Архив >