/ Електромобилите на Stellantis върху новата платформа – с пробег до 700 км

Електромобилите на Stellantis върху новата платформа – с пробег до 700 км

Stellantis N.V. представи STLA Medium – глобална BEV платформа с най-съвременни характеристики, включително най-добрия в своя клас пробег от 700 км, висока енергийна ефективност, вградено захранване и мощност за зареждане.

Платформата STLA Medium е проектирана за различни модели и конфигурации на задвижване при най-разпространените автомобили от C- и D-сегментите, където през 2022 г. са отчетени продажби от 35 млн. броя (почти половината от общо реализираните в световен мащаб 78,5 млн. автомобила). Марките на Stellantis днес предлагат 26 модела в тези сегменти, които до момента са на различни платформи. Внедрявайки STLA Medium в няколко завода по света, могат да бъдат произведени до 2 млн. автомобила годишно, започвайки от Европа тази година.

„Това, което виждаме днес, е продукт на малко повече от две години безкомпромисна иновация за осигуряване на чиста, безопасна и достъпна мобилност, за която ще инвестираме 30 млрд. евро в електрификация и софтуер до 2025 г. – каза Карлос Таварес, главен изпълнителен директор на Stellantis. – Платформата STLA Medium демонстрира силата на глобалната техническа общност на Stellantis, доставяйки продукти, които са свръхфокусирани върху клиентите ни и пренаписват дългогодишните предположения за транспортиране в стремежа ни към нулеви въглеродни емисии до 2038 г.“

STLA Medium е първата от четирите глобални BEV платформи, които са в основата на бъдещите продукти на компанията и са ключови за реализацията на стратегическите ѝ цели от плана Dare Forward 2030, включително за достигането на 100% продажбен микс на електромобили с батерии в Европа и 50% продажбен микс от леки и лекотоварни BEV превозни средства в САЩ до 2030 г.

Планът Dare Forward цели намаляване на емисиите на въглероден диоксид наполовина до
2030 г. в сравнение с показателите за 2021 г., и свеждането им до нулеви до 2038 г. с едноцифрена процентна компенсация на оставащите емисии.

STLA Medium е готова да надмине очакванията на клиентите

Платформата STLA Medium постига най-добрия в класа си пробег от над 700 км с пакет „Performance“, докато стандартният осигурява пробег от над 500 км според Световната хармонизирана процедура за изпитване на леки автомобили (WLTP). С полезен капацитет до 98 кВтч, STLA Medium е най-добрата в класа си по отношение на вградената енергия между колелата.
STLA Medium, използвайки 400-волтова електрическа структура, ще осигури най-добрите в класа енергийна ефективност и време за зареждане, както и свързаност към екосистема за зареждане и услуги, която подпомага всяко пътуване. В зависимост от приложението, консумацията може да бъде под 14 кВтч на 100 км, а батерията ще се зарежда от 20% до 80% за 27 минути при скорост от
2,4 кВтч на минута.

Превозните средства, базирани на STLA Medium, ще се продават по цял свят и ще се предлагат с предно задвижване или задвижване на всички колела с добавяне на втори модул за електрическо задвижване отзад, с диапазон на мощност за BEV от 160 до 285 кВт.

За стандартни леки автомобили, кросоувъри и SUV.

Приспособимостта на STLA Medium позволява на дизайнерите на Stellantis да
създават автомобили с:

  • Междуосие, което може да варира между 2700-2900 мм;
  • Обща дължина от 4,3 до 4,9 м;
  • Пътен просвет над 220 мм, за да се гарантира проходимост и извън пътя;
  • Колела с диаметър до 750 мм, ключов атрибут за дизайна наплатформата.

Инженерите на Stellantis са се фокусирали над това да направят инсталирането в завода за сглобяване на модулната еднослойна батерия с висока енергийна плътност възможно най-ефективно, като същевременно увеличат максимално пространството в автомобила и подобрят
возенето и управлението с нисък център на тежестта. Компонентите на платформата, като системата за отопление/охлаждане на кабината, кормилното управление, асистираното спиране и задвижването, са проектирани да минимизират консумацията на енергия. Тези усилия са съчетани с широко използване на леки и твърди материали с цел оптимизиране на пробега на превозното средство и осигуряване на отлично поведение при возене и управление.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин