Електромобилите – майстори на запазване на стойността

0103
2022

Искате да си купите кола с двигател с вътрешно горене? Ще загубите по-малко пари с електромобил. За две години електромобилите губят най-много една четвърт от стойността си като нови.

Ако все още се съмнявате в настъпването на електромобилите, то вижте данните за продажбите им в Германия за миналия декември: 21,3 процента пазарен дял, като за цялата година той е 13,6 процента.

Електромобилите са с по-стабилна стойност от колите с двигател с вътрешно горене

Естествено купувачите на електромобили се питата, на каква стойност ще продадат колата си като употребявана? Фердинанд Дуденхьофер, шеф на Center Automotive Research (CAR) в Дуисбург, публикува анализ. Кратък извод: междувременно електромобилите притежават по-стабилна стойност от колите с двигател с вътрешно горене. Докато последните притежават след 2 години максимум 69 процента от цената си като нови, електромобилите достигат до 79 процента, а в някои случаи дори и 83 процента. Plug-in-Hybride (PHEV) са между двете задвижвания – те са запазили след 2 години средно 73 процента от стойността си като нови.

Plug-in-хибридите ще последват съдбата на дизелите

Според Дуденхьофер тенденцията при Plug-in-хибридите е в посока надолу. Когато в Германия през 2023 г. отпадне екологичната субсидия, ги чака съдбата на дизелите. Прогнозата е, че тогава  Plug-in-хибридите ще притежават само половината от стойността си като нови. Сложно? Да, тъй като заради проблемът с доставките експертите се затрудняват в предвижданията си.

Електромобилите могат да поевтинеят с 10 процента

Същевременно специалистите на CAR смятат, че разходите за производство на електромобили ще спаднат – и така те ще станат по-евтини. „Очакванията ни са за до 10 процента до 2026 г.“, смята Дуденхьофер. „Ако днес средно един автомобил струва 76 000 лв., то тогава цената му ще бъде с 7600 лв. по-ниска.“ Все пак по-високият ДДС и по-високите пътни данъци на автомобилите с двигател с вътрешно горене ще компенсират донякъде екологичната субсидия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин