Електромобилите втора ръка поевтиняват сериозно

0206
2024

Ако търсите употребяван автомобил, можете да си отдъхнете, защото цените падат… поне при електрическите. Според анализ на Deutsche Automobil Treuhand (DAT) 3-годишните електромобили са поевтинели с 18 процента между април 2024 г. и година по-рано. Този спад е над два пъти по-голям, отколкото при моделите на двигател с вътрешно горене (6 процента). Заради колебанията на клиентите тази тенденция продължава, но според DAT това нямало да бъде за дълго.

За първи път – електромобили и аналози на ДВГ на една цена!

Забележителното при тази тенденция е, че за първи път електрическите употребявани автомобили са на същите цени като сравними употребявани модели на двигател с вътрешно горене. В случая за пример е взето Renault Zoe, което беше лансирано през 2013 г. Целият пазар обаче следва този тренд. Въпрос на време е цените на другите марки електромобили да паднат още повече, за да достигнат същото ниво като на употребяваните автомобили с конвенционално задвижване.

Renault Zoe е от калибъра на малкото Clio, на чиято платформа е базирано. Цените на най-евтините Zoe втора употреба по онлайн борсите в момента стартират от малко под 8000 лева. Няколко Clio-то са под този праг, но повечето употребявани екземпляри от този модел също започват от около 8000. И така аргументът, че електрическите автомобили са по-скъпи от тези на двигатели с вътрешно горене, явно вече не важи.

За да направим адекватно сравнение, настроихме филтрите за Clio-та, произведени след 2013 г., когато беше пуснато Zoe. Освен това изключихме от извадката дизелови Clio-та (които за разлика от Zoe може да се използват без каквито и да било притеснения на дълги разстояния), а максималният пробег беше ограничен на 150 000 км. Така за въпросния бюджет получавате електромобил на около десет години и с пробег над 100 000 км. Голяма част от екземплярите често са с батерия под наем, за която трябва да отделят между 64 и 129 евро на месец.

В каква посока вървят цените на употребяваните електромобили?

Това, което се наблюдава при Renault Zoe, е налице и при всички други модели електромобили: в момента хората купуват по-малко коли на ток. Съвсем наскоро делът на „електричките“ сред общия брой нови регистрации достигна само 11,9 процента. Средно за 2023 г. техният дял все още беше 17,5 процента. Според анализ на DAT само около 44 000 употребявани електрически автомобила са сменили собственика си през първите четири месеца на 2024 г. Това съответства на дял от 2 процента от пазара на употребявани автомобили – и е подобно на съотношението в общите запаси, където са регистрирани около 3 процента електрически автомобили.

В същото време цените на употребяваните електрически автомобили падат. Това следва тенденциите на пазара, тъй като по-слабото търсене засяга и употребяваните електромобили: според изчисления на портала за употребявани автомобили AutoScout24 (партньор на AUTO BILD), средната цена на употребяван електрически автомобил вече е доста под 60.000 лева. През април употребяваните електромобили са стрували средно само 58.064 лева – с около 1,7 процента по-малко от предходния месец (за сравнение: бензиновите модели са стрували средно по 49.290 лева). Като цяло, цените падат доста бързо – цените на някои популярни модели електрически автомобили са се смъкнали с 25 процента за последните 12 месеца. Затова ако сте се насочили към електромобили на старо, знайте, че ви очакват изгодни оферти!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин