Електрическото Audi SQ8 Sportback e-tron: за върхово удоволствие при шофиране (ТЕСТ)

1705
2023

Ако за вас Q8 55 e-tron не е достатъчно спортен, Audi може да ви предложи решение – и то се казва SQ8 Sportback e-tron. На годишното издание на TEST THE BEST AUTO BILD успя да изкара на пистата SUV-купето и да се увери, че точно като своя класически SUV аналог, моделът притежава солидно качество и добро усещане за пространство.

Разбира се, видимостта назад е ограничена от наклонената линия на покрива, но шофьорите на купета така или иначе трябва да се примирят с този недостатък на дизайна. А за да бъде гарантирана върхова динамика, SQ8 Sportback e-tron се задвижва от три електрически мотора (един за предната ос и два отзад, за всяко от колелата).

Сериозен потенциал

503 к.с. и максимален въртящ момент от 973 Нм при Boost определено се усещат като катапулт. Упражнението 0-100 км/ч отнема само 4,5 секунди. Максималната скорост е ограничена електронно на 210 км/ч.

По-скосено от Q8 e-tron, но по-широко, SQ8 Sportback e-tron се характеризира със солидно и спортно пътно поведение.

Всеки, който търси абсолютното удоволствие от шофирането, ще бъде възхитен от двата модифицирани отделни електромотора отзад. Благодарение на тях мощността може да бъде разпределена според нуждите в конкретната ситуация към всяко от двете колела за максимум пет милисекунди посредством усъвършенстваната система за векторно разпределение на тягата. А тя е сериозно предимство особено в бързи завои, където „дебеланкото“ дори не се лашка. 

Особено в режим Sport, динамичният електрически SUV реагира много добре, радва с умело настроената си ESP, добрите спирачки и кормилното управление, което „втвърдява“ малко в централно положение, но дава надеждна обратна връзка във всяка ситуация.

Със своите 503 к.с. и 973 Нм SQ8 Sportback е наистина забавна за шофиране машина.

При SQ8 Sportback e-tron Audi сякаш успява да прикрие теглото на автомобила в движение, като по този начин значително подобрява динамиката при шофиране. Единственият недостатък са големите 22-цолови джанти, които от една страна създават високи подресорни маси, а от друга страна – предават по-осезаемо напречните фуги и издатините по асфалта.

Що се отнася до времето за управлението в кокпита и зареждането, всичко, казано за Q8 55 e-tron, важи и за SQ8 Sportback e-tron. По данни на Audi пробегът е между 450 и 500 километра. Реално погледнато, трябва да бъде една идея по-малко, отколкото при Q8 55, защото капацитетът на батерията е идентичен.

Стартовата цена на спортното SQ8 e-tron е 191 600 лева (изчислено по данни за Германия). Sportback вероятно ще бъде малко по-скъп – т.е. с някоя и друга екстра лесно ще надхвърля 200 000 лева.

Багажникът на Audi SQ8 Sportback e-tron побира между 528 и 1567 литра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин