Електрическото Volvo EX30 стана „Световен градски автомобил на 2024“

2803
2024

EX30 беше отличен с титлата „Световен градски автомобил 2024“ на церемония, проведена днес
на Международното автоизложение в Ню Йорк. Най-компактният SUV на шведите бе класиран и сред първите три най-добри автомобила в света от 38 номинирани.„Спечелването на тази награда с EX30 е невероятно удовлетворяващо и категорично потвърждение на нашата амбициозна стратегия за електрификация“, казва главният изпълнителен директор Джим Роуън.

„Реакцията на клиентите към EX30 надхвърли очакванията ни и се оказа перфектният автомобил за съвременния пазар, тъй като все повече хора преминават към изцяло електрически превозни средства. Убеден съм, че EX30 ще допринесе значително за нашия растеж през тази и следващите години.“

EX30 беше представен миналото лято и посрещнат с почти всеобщо одобрение, като вече спечели
няколко големи награди, включително „Автомобил на годината“ от The Sun, „Малък SUV/Кросоувър
на годината“ от Sunday Times и „Еко воин на годината“ от списание Top Gear. По този начин EX30 е
ценно допълнение към нашето електрическо портфолио. Това е важен мост към амбицията на
Volvo Cars да продава само електрически автомобили до 2030 г.

Това е най-компактния SUV, който сме създавали някога и е изграден върху изцяло електрическа
платформа. Освен че не произвежда вредни емисии, той е разработен с фокус върху минимализиране на въглеродния отпечатък през целия жизнен цикъл на автомобила.

Volvo EX30 се предлага в три версии: Single Motor с мощност 200 кВт (272 к.с.) и батерия с капацитет 51 кВтч; Single Motor Extended Range, като капацитетът на батерията е увеличен до 69 кВтч; и Twin Motor Performance с мощност 315 кВт (428 к.с.) и батерия 69 кВтч. Моделът предлага пробег до 476 км, а батерията му може да се зареди от 10 до 80% за малко над 25 минути.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин