Електрическото Peugeot e-208: освежен дизайн и по-голям пробег след фейслифта (ТЕСТ)

0412
2023

След три години на пазара дойде време за фейслифт на Peugeot e-208: сега то получава освежена визия, по-висока мощност и нови функции

Според легендата възхитените френски деца дали името на бонбона. „Бон! Бон!“ в превод означава „Добре! Добре!“. Peugeot e-208 също заслужава да бъде наречено „бонбон“. Не само защото в новия цвят Agueda Yellow изглежда досущ като огромно произведение на сладкарското изкуство. Явно така го виждат и клиентите: в Германия над 9400 бройки, т.е. две трети от всички нови регистрирани 208 за миналата година, са били изцяло електрически. Нещо повече – E-208 e лидер в сегмента си за Европа.

По-висока мощност

След обновяването си Е-208 вече разполага и c ново задвижване, същото като при новите Е-308 и Opel Astra Electric. Сега „мъникът“ вече разполага със 156 вместо със 136 к.с., както и с 270 вместо 260 Нм. А благодарение на нова батерия с малко по-висока енергийна плътност разполага с 51 вместо с 50 киловатчаса брутен капацитет на батерията.

LED-ивиците в задните светлини вече вървят вертикално вместо хоризонтално. Иначе отзад нищо не се е променило.

Как се движи

По време на първото шофиране Е-208 се представя като малка „бегачка“. На старт от светофара то е достоен противник на GTI; а времето за ускорение от 0 до 100 км/ч за 8,3 секунди – при това без никакъв изкуствен акустичен фон в интериора, е достойно за аплодисменти.

Умереното за електромобил тегло от 1530 килограма и ниският център на тежестта в голяма степен успяват да прикрият недостатъчно добрата обратна връзка на кормилното управление. За разлика от по-голямото Е-308, тук можете да чуете тихото бръмчене на електродвигателя, но едва ли това би било проблем за повечето купувачи.

Дигиталният кокпит (от ниво Allure) ще ви помага при ориентацията, докато шофирате по навигация.

Новият двигател трябва да бъде с един киловатчас по-икономичен от стария с по-ниската мощност: по данни на Peugeot консумацията е 14,0 кВтч/100 км, но според бордовия компютър тя е около 16. Така че можете да разчитате на напълно реалистичен пробег от 300 километра. Максималната мощност при зареждане – 100 кВт, остава без промяна; а ако искате трифазно зареждане на прав ток с 11 вместо със 7,4 кВт, ще трябва да доплатите.

Дигиталният кокпит (от ниво Allure) ще ви помага при ориентацията, докато шофирате по навигация.

Промени по екстериора и интериора

Разбира се, Peugeot „пипва“ и дизайна. Отпред „ноктите“ биват изместени от основния фар към дневните светлини, в по-широката решетка вече е интегрирано новото лого, а графиката на задните светлини е преработена. Отвътре ни посрещат възможност за безжична свързаност посредством Apple CarPlay и Android Auto, както и нов селектор на трансмисията.

Опционално екранът в средата вече е наличен в размер десет (на снимката) вместо седем инча. Apple CarPlay и Android Auto вече работят посредством безжична свързаност.

Извод

Е-208 е спортен без излишна показност – и това ни допада! По всичко личи, че с новите цветове, по-мощния задвижващ агрегат и дизайнерските промен моделът ще продължи да бъде лидер по продажби в сегмента си за Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин