Електрическото Bulli VW ID. Buzz получи версия с дълго междуосие и 4х4-вариант с 340 к.с.

0907
2024

ID. Buzz продължава да развива електрическия наследник на легендарния Bulli, като разширява и обновява моделната му гама. Последното попълнение в нея е ID. Buzz Pro с по-дълго междуосие, нова батерия с капацитет 86 кВтч и ново по-ефективно електрическо задвижване с мощност 210 кВт (286 к.с.). Версията с дълго междуосие на ID. Buzz Pro предлага максимална ефективност и огромно вътрешно пространство с място за до седем души на борда, велосипеди и дъски за сърф. Най-мощният топмодел в гамата се е версията ID. Buzz GTX, чиято мощност от 250 кВт (340 к.с.) е залог за най-впечатляващите динамични показатели в историята на Bulli. Моделът с включена в серийното оборудване система за двойно задвижване се отличава с ненадмината за класа динамика и възможност за теглене на тежки прикачени товари. ID. Buzz GTX може да бъде конфигуриран във варианти с нормално и дълго междуосие.

Благодарение на включената в стандартното оборудване акумулаторна батерия с капацитет от 86 кВтч, максималният пробег (WLTP) с едно зареждане на новия ID. Buzz Pro с дълго междуосие вече достига между 453 до 487 километра в зависимост от нивото на оборудване. При версията ID. Buzz Pro с нормално междуосие и акумулаторна батерия с капацитет 79 кВтч автономният пробег се движи между 423 и 461 километра. Съответните стойности на автономния пробег в условията на WLTP при ID. Buzz GTX все още не са налице, тъй като в момента тече процедурата по хомологацията на модела. Всички версии на ID. Buzz с капацитет на акумулаторната батерия 79 кВтч могат да използват правотокови (DC) станции за бързо зареждане с максимална зарядна мощност до 185 кВт (170 кВт досега), а при версиите с капацитет 86 кВт максималната мощност може да достигне дори 200 кВт. При използване на максималната зарядна мощност, акумулаторната батерия с капацитет 79 кВт може да се зареди от 10 до 80% в рамките на по-малко от 30 минути. При батерията с капацитет 86 кВтч това време също е под 30 минути благодарение на възможността за използване на по-висока зарядна мощност.

Новите версии на ID. Buzz с дълго междуосие (Long Wheel Base или накратко LWB) в размер на 3239 мм достигат обща дължина на каросерията от 4962 милиметра. В сравнение със междуосието в размер на 2 989 мм при версиите с нормално междуосие (Normal Wheel Base или NWB), увеличението е 250 милиметра. Тази допълнителна дължина осигурява достатъчно вътрешен простор за до седем места по схемата 2/3/2 – две отпред, три на втория и две на третия ред седалки, за още по-голямо багажно пространство и за инсталиране на новата акумулаторна батерия с капацитет 86 кВтч. Версията на ID. Buzz с нормално междуосие, която досега се предлагаше само в 5-местен (2/3) вариант, вече може да се конфигурира и в 6-местен със схема на местата 2/2/2.

Всички нови варианти в моделната гама на ID. Buzz са преминали през процес на основно обновление и актуализация на хардуера и софтуера. Новост при всички варианти е включеното в стандартното оборудване напълно ново поколение инфотейнмънт системи с интуитивно управление и бързина на реакциите на системата. Сензорният екран вече е с размер 12,9 вместо 12,0 инча (33 вместо 30 сантиметра диагонал). Новост е и вече осветената сензорна лента с плъзгачи за по-удобно регулиране на температурата и силата на звука. Новият гласов асистент IDA7 дава възможност не само за лесно управление на многобройни функции на автомобила с естествени фрази, но и за търсене на разнообразна информация, за задаване на въпроси и получаване на нови знания по време на път благодарение на онлайн връзката с бази данни като Wikipedia например. Изключителна новост при гласовия асистент IDA е и интеграцията на функцията „ChatGPT“ с AI (изкуствен интелект).

Новият ID. Buzz GTX се различава от ID. Buzz Pro както визуално, така и по отношение на оборудването. Особено силно впечатление прави индивидуалното оформление на предната част на каросерията на GTX с елементи в блестящо черно.

Новият ID. Buzz Pro скоро ще може да се поръчва и в България, а стартът на поръчките при ID. Buzz GTX ще бъде даден в края на лятото.Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин