Електрическото Audi за рали Дакар не може да се справи без ДВГ

2307
2021

Близо година след първоначалната идея за концепция, Audi Sport започна тестването на новия Audi RS Q e-tron, с който марката ще се включи в едно от най-големите предизвикателства на световната моторспорт сцена рали Дакар 2022.

Audi иска да бъде първият производител на автомобили, който използва електрифицирано задвижване в комбинация с високоефективен конвертор, за да се бори за победа в генералното класиране срещу конкурентите с конвенционално задвижване в най-тежкото рали в света. „Quattro промени правилата на играта в Световния рали шампионат. Audi беше първата марка, която спечели 24 часа в Льо Ман с електрифицирано задвижване. Сега искаме да започнем нова ера на рали Дакар, като същевременно тестваме и доразвиваме нашата технология e-tron при екстремни условия, ”казва Юлиус Зебах, управляващ директор на Audi Sport GmbH и ръководител на спортната програма Audi. „Нашият RS Q e-tron е създаден на празен лист хартия за рекордно кратко време – типичен израз на Vorsprung durch Technik.“

Характеристиките на рали Дакар поставят пред инженерите специални предизвикателства. Маратонът продължава две седмици, а дневните етапи са с дължина до 800 километра. „Това е много голямо разстояние“, казва Андреас Рус, отговорен за проекта „Дакар“ в Audi Sport. „Опитваме се да направим нещо, което никога досега не е било правено. Това е най-голямото предизвикателство за електрическото задвижване.“

Тъй като в пустинята няма възможности за зареждане, Audi избра иновативна концепция за зареждане: на борда на Audi RS Q e-tron е монтиран мощният TFSI двигател от DTM. Той е част от преобразувател на енергия, който зарежда батерията с високо напрежение по време на шофиране. Тъй като двигателят с вътрешно горене работи в особено ефективен диапазон между 4500 и 6000 оборота в минута, специфичният разход е доста под 200 грама на kWh.

Предният и задният мост са оборудвани с мотор-генератори (MGU) от болида Audi e-tron FE07 Formula E, разработен от Audi Sport за сезон 2021.

Трети MGU, с идентичен дизайн, е част от преобразувателя на енергия и служи за презареждане на батерията под високо напрежение по време на шофиране. Освен това енергията се регенерира при спиране. Батерията тежи около 370 килограма и има капацитет около 50 кВтч.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин