Електрическото комби на Porsche дебютира в началото на март


24
февр.
2021

Електрическото комби Porsche Taycan Cross Turismo в момента е във фазата на последни тестови шофирания. Обширната програма за тестване на Porsche се провежда на писти като Нюрбургринг и Хокенхайм, както и на тестови трасета по целия свят – включително в италианския град Нардо. Освен това Cross Turismo е тестван и извън асфалта в южната част на Франция и в Пиренеите. Тестовите трасета в Развойния център във Вайзах предложиха допълнително офроуд предизвикателство извън Африка с така наречената Сафари писта. С общо 998 361 километра тестване прототипите на Cross Turismo са обиколили екватора почти 25 пъти.

Паралелно с последните тестови шофирания, замаскиран Taycan Cross Turismo е на световно тестово турне с представители на медиите от началото на годината. Само за шест седмици този прототип посети петте най-големи пазара за версията Cross Utility на Taycan: САЩ, Обединеното кралство, Норвегия, Нидерландия и Германия.

Новата версия има всички силни страни на спортния седан Taycan като висока мощност и голям пробег. Задвижването е 4х4, а въздушното окачване може да се регулира по височина. Има и значително повече пространство за главата на пътниците отзад и голям багажник. В Porsche електрическите автомобили трябва да преминат същата строга тестова програма като спортните автомобили с двигатели с вътрешно горене. Освен демонстрация на върхова динамика това винаги включва доказване на пригодност за ежедневието при всякакви метеорологични условия. Особено взискателни задачи като зареждане на батерията или контролиране на температурите на силовия агрегат и интериора при екстремни условия са допълнителни аспекти, които се тестват при електрическите модели с батерия. Други развойни цели, характерни за Porsche, включват представяне на писта, възможност за извършване на повтарящи се ускорения при пълна газ и пробег, подходящ за ежедневна употреба.

В лабораторията и на изпитателни стендове също се извършват обстойни тестове, които включват разработване и валидиране на аеродинамичния дизайн. Така Cross Turismo се изправя пред бурята в аеродинамичния тунел за около 325 часа. Спортният седан Taycan вече е прекарал 1500 часа там по време на развойния процес. Новият заден багажник за велосипед, проектиран от Porsche за този модел, също преминава през строга програма за тестване върху черни пътища.

Taycan беше успешно лансиран на пазара като спортен седан в края на 2019 г. Новият Cross Turismo съчетава Porsche E-Performance с подобрена пригодност за ежедневна употреба и привлича клиенти с активен начин на живот. Taycan Cross Turismo ще излезе на пазара в Европа през лятото на 2021 г. Дигиталната световна премиера на първия електрически Cross Utility Vehicle ще се състои на 4 март в 16:00 (CET) на newstv.porsche.com.

Още по темата

Бюлетин

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >