Електрически SUV в семпъл ретро дизайн

3007
2017

Bollinger е позната марка шампанско, но от 2014 г. съществува и автомобилна фирма с такова име. Американците представиха и първия си модел: електрически задвижван SUV със семпъл ретро дизайн.

Изчистени, обикновени форми и прави ъгли – това са отличителните белези на дизайна на B1, прибавяме и лака кафяво-сиво. На пръв поглед B1 прилича на Land Rover Defender. дължината му е само 3,81 метра – колкото на Mini с три врати. Широчината е от внушителните 1,94 метра, а височината – 1,87 метра. Впечатляващи са и офроуд-харектеристиките (ъгъл на рампата 33 градуса, ъгъл на заход 56 градуса отпред/53 градуса отзад). Благодарение на хидропневматичното окачване клиренсът с между 25 и 50 сантиметра. За задвижването отговаря по един електромотор на всяка ос – така моделът разполага и с двойно задвижване. Максималният въртящ момент от 640 Нм също ще зарадва почитателите на офроуда.

По нормалните пътища B1 също се представя повече от уверено: мощността от 367 к.с. позволява вземане на спринта до темпо 100 км/ч за 4,5 секунди, а максималната скорост е 204 км/ч. По отношение на пробега Bollinger не може да се мери с Tesla: в зависимост от пакета с батерии (60 или 100 киловатчаса) могат да бъдат изминати от 190 километра до 320 километра. Зареждането може да става и на обикновен електрически контакт.

Кокпитът на B1 е сравнително спартански, а теглото на електромобила от 1,8 тона е сравнително леко. Затова пък полезният му товар е невероятен – 2,8 тона. Изненадващо добри са и товарните възможности на модела: двете задни седалки се сгъват към страничните стени. Също така има възможност за превозване на дълги товари – благодарение на получаващия се отвор от предницата до задницата спокойно ще транспортирате дълги трупи например.

Към момента В1 е на ниво прототип, като се очаква производството да започне в средата на 2019 г. До края на тази година известни ще станат цената и размерът на производство. От началото на 2018 г. на сайта на Bollinger можете да поръчате B1 срещу капаро от 1000 долара.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин