Електрически Ford Mustang на базата на Tesla – направен в Русия!

0708
2020

Tesla и Ford дълго време бяха смятани за директни конкуренти. И макар че моделните гами на двата производителя доста се различават, Tesla често е сочена за Ford-a на 21-и век. С изцяло новия Mustang Mach-E oбаче Ford хвърля ръкавицата на Tesla – особено на щатския пазар.

Немалко почитатели на Mustang обаче виждат обезличаване на легендарното моделно наименование след „закачването“ му на електрическия SUV. Няма ли „истински“ електрически Mustang да бъде значително по-готин? Именно идеята за такъв Mustang е била осъществена – но не в САЩ, а в Русия, от тамошната компания Aviar Motors!

Нареченият Aviar R67 „електрифициран“ Mustang е насочен към всички, които не си падат по Mustang Mach-E. Както името подсказва, дизайнът е ориентиран към Mustang-a от 1967 – с изчистени линии, 3-компоненти задни светлини и широка следа.

Aviar R67 обаче „стъпва“ върху платформата на Tesla Model S. Леките композитни елементи по каросерията са монтирани върху алуминиеви части на стойката за батерията и надлъжните носещи греди на Model S.

E-Mustang бива задвижван от два електромотора, които черпят енергия от батерия с капацитет 100 кВтч. При това системата ще бъде съвместима с бързите зарядни станции на Tesla.

Прототип на R67 вече е във фаза на изпитания – като постига мощност 840 конски сили и ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,2 сек. Пробегът с едно зареждане ще бъде 507 км. Към момента цената не е ясна, но при всички положения няма да бъде ниска.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин