Електрически Fiat за 69 000 лв.: новото начало за италианците (ТЕСТ)

0809
2020

Идеята за електрическия Fiat 500 далеч не е нова. Още през 2013 г. италианците под ръководството на Chrysler представиха 500е за щатския пазар, преработен с електрическо задвижване вариант на бестселъра. Доста по-късно FCA яха вълната на електрификацията и в Европа с новия Fiat 500e. Визуално новият 500 е като стария – макар че размерите му са леко променени. В сравнение с досегашния 500 малкият италиански автомобил, използващ нова платформа, е пораснал с 5,6 см на дължина и с 6,1 см – на широчина. По данни на Fiat едва 4 процента от компонентите са „наследени“ от модела предшественик.

Стабилна тяга от електромотора

Електрическият двигател на 500e изпраща 118 к.с. и 220 Нм към предната ос. Така машината ускорява от 0 до 50 км/ч за 3,1 секунди, а само за 9,0 вече е достигнала 100. Литиево-йонната батерия с капацитет 42 кВтч, доставяна от Samsung, е разположена между осите в пода на автомобила и увеличава теглото с около 290 кг до 1,3 тона. По WLTP пробегът с едно зареждане е 320 километра. В градския трафик по време на нашия тест изминахме 27 километра и намалихме заряда на батерията с десет процента. Енергийната консумация беше 14,7 кВтч/100 км, т.е. зарядът на батерията щеше да бъде изразходван след 285 километра – поне при нашия тип шофиране. Водачът може да избира измежду две програми за шофиране, Normal и Sherpa, при които Fiat 500e може да се управлява почти без спирачка (One-Pedal-Feeling).

Градски спринтьор: 500е достига 50 км/ч само за 3,1 секунди, а 100 – за 9.

Лесно ще се адаптирате към бързото „убиване“ на скоростта, когато вдигнете крака си от „газта“. В режим Sherpa, който позволява максимален пробег, разполагате със 77 к.с. и максимална скорост едва 80 км/ч. Така че зад волана доста бързо ще ви стане скучно. Зареждането на батерията с променлив ток при 11 кВт отнема 4:15 часа, а с обичайните за домакински контакт 3 кВт – цели 15. Значително по-добро е бързото зареждане с прав ток, което отнема 35 мин при 85 кВт. При шофиране 500e се представя доста добре, което личи по улиците на Торино, изпълнени с множество дупки и неравности. Въпреки че разчита на баланс между комфорт и стабилност, новият 500 е много по-стегнат от своя предшественик. В някои случаи окачването е малко шумно и неравностите в пода се предават на пътниците. За да компенсирате, има значително подобрение в стабилността и повече забавление зад волана.

По-стегнат от предшественика си: новият 500 е проектиран с идеята за повече комфорт, но невинаги му се получава.

По-изпипан интериор

В града дългият 3,62 м Fiat 500e се представя много добре не само заради диаметъра си на завой от 9 м. Новата 360-градусова система със сензори работи като дрон, който кръжи над електрическия модел. В новия 500 преди всичко интериорът е подобрен сериозно – като са използвани екокожа и рециклирани материали. Арматурното табло е скосено и разполага с малко бутони. До 7-инчовия дисплей има 10,25-инчов на инфотейнмънт системата – и той подлежи на лесна конфигурация, а свързването на два смартфона към автомобила е напълно безпроблемно. Тестваният от нас 500е на стойност 69 000 лв. (по цени за Германия) разполага с приятни екстри като асистент за дългите светлини, адаптивен темпомат, безжично зарядно устройство за мобилен телефон, камера за заден ход и система за автоматично спиране с разпознаване на пешеходци и колоездачи. Предлаганото място в купето е нараснало минимално въпреки увеличените размери – и се усеща преди всичко по отношение на широчината в зоната на раменете, но не толкова по отношение на мястото за коленете отзад – където си остава тясно.

Таблото е изчистено, а управлението в кокпита – логично. Увеличението на пространството в купето е незначително.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин