Електрическият Jag предпазва останалите на пътя със специален звук


2
ное.
2018

Jaguar проектира уникална система за звуково предупреждение (AVAS) за първия си електрически автомобил, която изпълнява всички изисквания на бъдещото световно законодателство. Инженерите на Jaguar разработиха звук, който може да бъде чут при скорост до 20 км/ч и надхвърля минимума от 56 dB (A), поставен от предстоящото европейско законодателство – най-стриктното в света – за всички нови електрически автомобили от юли 2019 г.

Звукът на I-PACE бе тестван от членове на „Кучета водачи за слепи хора“ – водещата благотворителна организация във Великобритания за хора с нарушено зрение, като част от изпитванията, проведени от Jaguar. Това бележи началото на дълготрайни взаимоотношения между двете организации.

Иън Съфийлд, Технически специалист по шума и вибрациите в Jaguar, казва: „Липсата на традиционен шум от двигателя при електрическите автомобили създава проблем за уязвимите пешеходци, като например хората с нарушено зрение. Това е особено застъпено при ниски скорости в градските центрове и на паркингите. Ние разработихме Системата за звуково предупреждение за i-Pace, за да гарантираме безопасността на всички участници в движението. Нашата потенциално животоспасяваща технология не може да бъде изключена и ние се радваме, че имаме подкрепата на водещата благотворителна организация за хора с нарушено зрение „Кучета водачи“, за да гарантираме, че истински хора стоят в основата на тестването на нашия продукт.“

Инженерите на Jaguar работиха 4 години, за да създадат звук, който се чува, но е дискретен и не може да бъде доловен вътре в автомобила. Първоначалните опити да се създаде звук, вдъхновен от звука на космическите кораби в научната фантастика, трябваше да бъдат изоставени, тъй като пешеходците поглеждаха нагоре към небето, вместо към пътя, когато автомобилът приближава.

Инженерите тестваха звуци в редица среди, включително безехова камера (специална стая без ехо) и в различни градски сценарии, преди да се спрат на финалния звук за i-Pace. Той се излъчва от високоговорител, разположен зад предната решетка, може да се чува във всяка посока и не може да бъде изключен.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >