Електрическият Fiat Panda ще се прави в Сърбия от следващата година

0412
2023

Заводът на Fiat в Крагуевац, Сърбия, е готов да възвести началото на нова ера в дългогодишната си история с производството на електрически автомобили. Версията на ток на хитовия „мъник“ Fiat Panda ще се прави в западната ни съседка. Тази информация беше потвърдена вчера от сръбския президент Александър Вучич след срещата му с италианския премиер Джорджия Мелони. Вучич обаче не се ангажира с конкретна дата за старта на производството, предава „Ройтерс“. Моделите на Fiat (в т.ч. и под името Zastava) са се произвеждали в Сърбия още от далечната 1955 до 1999. По времето на войната заводът е разрушен, но през 2008 е възстановен и впоследствие там започва производството на вана 500L.

Eлектрическата Panda ще споделя същата платформа като новия Citroën ë-C3 и вероятно ще струва малко над 40.000 лева. Очаква се дизайнът ще бъде ориентиран към представената преди четири години концепция Centoventi. Още през миналата година Stellantis потвърди, че ще направи пет гигафабрики за батерии – три в Европа и две в Северна Америка, в партньорство с Automotive Cells Company, Samsung SDI и LG Energy Solution.

През изминалата 2022 година FIAT допринесе за успешното представяне Stellantis като марка номер едно в концерна с повече от 1,2 милиона продадени автомобила в световен мащаб. FIAT затвърди своите силни позиции благодарение на добре балансирана географска политика и категоричното лидерство на големи пазари като Бразилия с 21,9% пазарен дял, а също така в Италия и Турция.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин