Електрическият мотоциклет на BMW – с акумулатор от Серия 5

0104
2020

Още в средата на миналата година BMW представи впечатляващия електрически прототип BMW Vision DC Roadster, а сега е време за следващата стъпка – BMW E-Power Roadster. В интерес на истината, по официална информация прототипът няма общо със серийния „байк“. Въпреки това той е важен, защото демонстрира посоката за развитие на компанията. Изглежда, към момента инженерите са се фокусирали върху скоростта за заряд на батерията.

От BMW са проектирали рамата „около“ пакета от батерии

Впечатляващи технически данни

E-Power Roadster е атрактивна смесица от различни компоненти на BMW. Той е направен изцяло за научно-изследователска дейност. Синята тръбна рама и окачването идват от BMW R 1250 R. „Донор“ за частите отвън е BMW S 1000 R. Германците са адаптирали рамата специално спрямо акумулатора. А той е същият като при удължената модификация на BMW Серия 5 (предназначена за китайския пазар). Екомотоциклетът генерира 136 конски сили. Максималният въртящ момент е 190 Нм. BMW E-Power Roadster ускорява за 2,9 секунди до 100 км/ч при старт от място – горе-долу на нивото на BMW S 1000 RR. Напрежението на батерията е 400 волта, а пробегът с едно зареждане по заводски данни – 200 километра.

Скоростта за зареждане и охлаждането на акумулатора са основни опорни точки при разработката

По-добро охлаждане на акумулатора и увеличен пробег

Прототипът е съвместим с устройства за бързо зареждане и за достигане на пълен заряд му е необходим малко под един час – ако няма ограничения по отношение на отделената по време на зареждането топлина. Защото когато батерията надхвърли 40 градуса по Целзий, процесът по зареждане бива автоматично забавен. Ето защо в момента инженерите работят за по-добро охлаждане на акумулатора. Към момента серийно производство на мотоциклета не се предвижда. То ще започне едва когато машината може да „покрива“ значително повече от 200 километра с едно зареждане, разкриват хора от висшия мениджмънт на BMW Motorrad.

Към момента серийно производство на E-Power Roadster не се предвижда

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин