Електрическият бус на Volkswagen ще струва минимум 99950 лева на българския пазар

2005
2022

Предварителните продажби на новия ID. Buzz и на ID. Buzz Cargo в България и на повечето европейски пазари започват този петък, когато ще бъде активиран и конфигураторът на сайта в интернет. Универсалният модел с нулеви емисии ще предложи изцяло електрическа мобилност за семейството, за свободното време, за бизнеса или в качеството си на фирмено транспортно средство за доставки и от 3 юни ще може да бъде поръчван в търговската мрежа на Volkswagen Лекотоварни автомобили в България. ID. Buzz Cargo се предлага на брутна цена от 99 950 лева. Брутната каталожна цена на петместния ID. Buzz Pro е 114 405 лева.

С новите модели Volkswagen Лекотоварни автомобили предлага практично ориентирана електрическа мобилност за всички, които се нуждаят от повече пространство в своето семейно и работно ежедневие. ID. Buzz и ID. Buzz Cargo не отделят локални емисии, предлагат отлична свързаност и дигитализация, дават възможност за постоянна безжична (ОТА) софтуерна актуализация и са изключително икономични благодарение на своето високотехнологично електрическо задвижване. Петместният ID. Buzz ще дебютира на пазарите в Европа във високото ниво на оборудване „Pro“ и ще бъде придружен от лекотоварния ID. Buzz Cargo при официалната си пазарна премиера. И двата модела се предлагат със стандартно оборудване, включващо инфотейнмънт системи с пълна комуникационна свързаност, мултифункционален волан, предни LED светлини, автоматична климатична инсталация, темпомат и системи за асистемция и предупреждение на водача като „Car2X“ и функция за аварийно спиране „Front Assist“ (стандартното оборудване на ID. Buzz Pro включва и система за поддържане на лентата за движение „Lane Assist“).

Покупката на електромобил има висок потенциал за икономии и носи със себе си редица финансови предимства, като например освобождаване от данък върху превозното средство, значително по-ниски енергийни разходи поради използването на електроенергия, по-лесна техническа поддръжка (отпада необходимостта от смяна на масло например, а сервизните интервали са сравнително дълги). Към тези предимства се добавя и екологичната устойчивост – няма друга конкурентна компания в Европа, която да предлага напълно самостоятелна моделна линия от пътнически и лекотоварни автомобили с изцяло електрическо задвижване в класа на Bulli.

Електрическо задвижване на основата на модулната конструктивна архитектура MEB ID. Buzz ще отбележи пазарната си премиера, оборудван от Volkswagen Лекотоварни автомобили с най-голямата акумулаторна батерия, вграждана до момента в моделното семейство ID. Литиево-йонната батерия с капацитет от 77 кВтч (82 кВтч бруто) захранва електродвигател с мощност 150 кВт (204 к.с.) на задния мост, чиито въртящ момент от 310 Нм е на разположение от момента на потеглянето. Разходът на електроенергия по стандарта WLTP е 20,6 кВтч/100 км (20,4 кВтч/100 км при Cargo), а автономният пробег достига 423 километра (425 км при Cargo). При използване на правотокова бързозарядна станция с максимална мощност до 170 кВт зареждането на батерията от 5% до 80% от капацитета отнема само около 30 минути.

Основните пазари в Европа – способността на ID. Buzz да се движи с нулеви локални емисии го прави превъзходен избор за транспортно средство във всички градски райони на територията на Европа.

Стандартно оборудване на ID. Buzz Pro

Системи за асистенция и комфорт. Стандартното оборудване на ID. Buzz Pro включва пълна гама съвременни асистиращи системи. Водачите на новия модел могат винаги да разчитат на подкрепата на следните функции – „Car2X“ (предоставя информация за локални рискове и опасности като скрита зад завой опашка от задръстване например), асистенция за избягване на препятствия на пътното платно (улеснява маневрите за заобикаляне на опасността при рязко аварийно спиране), асистенция при завиване на кръстовище (предупреждава водача и задейства спирачките при установяване на насрещно движещи се автомобили), асистент за аварийно спиране „Front Assist“ с функция за разпознаване на пешеходци и велосипедисти, проактивна система за защита на пътниците (подготвя автомобила за осигуряване на максимална защита при потенциална опасност от катастрофа – затваря прозорците и др.) и система „Lane Assist“ за предупреждение при неволно напускане на лентата за движение. Наред с всичко това, стандартното оборудване включва и функция за разпознаване на пътни знаци, а асистентът за паркиране със сензори в предната и задната част улеснява маневрирането в тесни пространства. Идеалният климат на борда се осигурява от стандартната климатична инсталация „Air Care Climatronic“ с двузонов контрол на температурата, стационарен климатик и филтър с активен въглен.

Каросерия и ходова част. Част от външното стандартно оборудване на ID. Buzz Pro1 са две странични плъзгащи се врати с много леко задвижване, външни огледала с електрорегулиране, сгъване и отопление, тонирани стъкла на задните прозорци, чистачка на задното стъкло и 19-цолови алуминиеви джанти „Tilburg“ с черно гланцово покритие. Моделът е оборудван с гуми Airstop с размер 235 отпред и 255 отзад. Част от стандартното оборудване са и предните LED светлини, както и осветлението на зоната около автомобила с прожекция на фирменото лого в областта на предните врати. Стандартното външно лаково покритие на ID. Buzz Pro1 е „Monosilver Metallic“.

Място на водача и пътника отпред. Високата позиция на седалките, предните подлакътници (от вътрешната страна) и позицията на мултифункционалния волан (с регулиране във височина и дълбочина) отразяват емблематичното за Bulli усещане зад волана. Височината на предните седалки с тапицерии от изкуствена кожа за страничните опори и текстил за централната част може да се регулира според индивидуалните предпочитания. Централната част на тапицериите (при предните и външните задни седалки) е изпълнена в цвят „Palladium“ в хармонична комбинация със синтетичната кожа в по-тъмна тоналност „Soul“ на външните повърхности. Многобройните отделения за вещи и поставки за напитки на ID. Buzz1 предлагат изобилие от място за малките и по-големи предмети и удобства в ежедневието.

Инфотейнмънт. Специалистите от Volkswagen Лекотоварни автомобили са оборудвали универсалния нов модел с цифрови показания на контролните уреди за водача („Digital Cockpit“ с 5,3-инчов диагонал на екрана) и инфотейнмънт система „Ready 2 Discover“ с цифров радиоприемник DAB+ и 10-инчов диагонал на сензорния екран, изпълнен в стила на свободно стоящ таблет на арматурното табло. Функцията „App-Connect“, включваща и безжичната „App-Connect Wireless“ дава възможност за удобен достъп до голямо разнообразие от смартфон приложения чрез Apple CarPlay или Android Auto. Разположението на всички екрани и контролни прибори е оптимално като ергономия и следва единна визуална ос в полезрението на водача. Вдясно от волана има два USB-C порта, а трети е вграден в облицовката на вратата на пътника до водача. Освен това ID. Buzz Pro е оборудван стандартно и с функция за безжично зареждане заедно със съответното отделение с индукционен панел за смартфон. Само един малък пример за огромната любов и внимание към детайлите в дизайна и изпълнението на вътрешното пространство са релефните усмивки, надничащи зад вътрешните дръжки на вратите.

Задни места и багажно пространство. Вторият ред седалки дава възможност за надлъжно регулиране в диапазон от 150 милиметра и сгъване в съотношение 1/3 към 2/3, като облегалките също могат да се сгъват поотделно и да се регулират по наклон. Специалното внимание към детайла се проявява и в тази област под формата на малки релефни изображения на силуета на ID. Buzz1 в пластмасовите облицовки на седалките. Зад задната седалка е разположено багажно отделение с полезен обем от 1121 литра (при натоварване до височината на включения в стандартното оборудване покривало на багажника). При сгъната задна седалка и използване на целия наличен багажен обем, капацитетът нараства до впечатляващите 2205 литра. Практичен детайл е възможността малките масички на гърбовете на облегалките на предните седалки да се отварят под различен ъгъл за максимално удобство при използване на таблети, смартфони или за закуска. В страничните стени на багажното пространство са поместени подвижни елементи за укрепване на товарите, които се фиксират с велкро към постелката на пода и дават възможност покупките, различните принадлежности или куфарите да бъдат добре обезопасени и да не се плъзгат, обръщат и разместват.

Допълнително оборудване на ID. Buzz Pro

Индивидуализация само с няколко движения. Различните комплекти допълнително оборудване дават възможност за още по-ярко индивидуално оформление на ID. Buzz. В допълнение към класически елементи като сгъваемия теглич за прикачни товари (с електрически механизъм за освобождаване) и разнообразните комбинации от седем вида джанти и гуми (летни варианти с размер 18, 19, 20 и 21 цола и зимни с размер 18 и 20 цола), това се осъществява преди всичко с помощта на разнообразните допълнителни пакети оборудване, които улесняват и опростяват до голяма степен процеса на конфигуриране на новия ID. Buzz Pro.

Пакет дизайн. Всичко започва с пакета дизайн, който наред с множество други елементи, включва матричната система „IQ.LIGHT“ на предните LED светлини, функцията за динамично управление на дългите светлини „Dynamic Light Assist“, динамични светлини за завой, светлинна напречна лента между фаровете и LED задни светлини с динамична функция на мигачите. Част от пакета дизайн са и педалите от неръждаема стомана със символи „Play“ (газ) и „Pause“ (спирачка).

Пакети Open & Close. С помощта на двата различни пакета Open & Close, функционалността на включената в стандартното оборудване система за стартиране без ключ „Keyless Start“ може да бъде разширена до тази на системата „Keyless Advanced“ с достъп и стартиране без ключ. Този пакет включва също осветени гнезда на дръжките на вратите (отвън), електрически механизъм за отваряне и затваряне на задния капак (включително управление чрез движение с крак „Easy Open“ и „Easy Close“) и осветление на зоната около задната част на автомобила. При избор на пакет Open & Close „Plus“ към всичко това се добавят и електрически механизми за отваряне и затваряне на страничните плъзгащи се врати.

Пакет асистенция „Keyless Advanced“. Богатата по принцип гама от включени в стандартното оборудване асистиращи системи може да се разшири допълнително с пакета асистенция „Keyless Advanced“. Той включва автоматичен контрол на дистанцията „ACC stop & go“ с ограничител на скоростта, видеокамера за маневри на заден ход „Rear View“, асистент за паркиране „Park Assist Plus“, осветени гнезда на дръжките на вратите отвън и алармена система против кражба. Наименованието на пакета говори само за себе си – вместо системата „Keyless Start“ за стартиране без ключ се използва системата „Keyless Advanced“, която е разширена с възможността за достъп и заключване на автомобила без ключ.

Пакет асистенция „Plus“ с „Keyless Advanced“. Посредством версията „Plus“ съдържанието на пакета асистенция се разширява с включване на функцията „Travel Assist“ с възможност за получаване на онлайн данни (полуавтоматизирано шофиране в целия скоростен диапазон), асистент за смяна на лентата „Side Assist“, запаметяваща функция на асистента за паркиране „Park Assist Plus“ (позволява изпълнението на „зададен процес на паркиране“), функция за следене на зоната около автомобила „Area View“ и отопление на волана.

Единайсет цветови варианта. Volkswagen Лекотоварни автомобили предлага ID. Buzz Pro в стандартно лаково покритие „Monosilver Metallic“ и дава възможност за допълнителен избор на десет други цветови варианта – едно стандартно лаково покритие („Candy White“), четири варианта с металик ефект („Lime Yellow“, „Starlight Blue“, „Energetic Orange“ и “ Bay Leaf Green“), едно лаково покритие с перлен ефект („Deep Black“) и четири двуцветни изпълнения. Ако новият модел с нулеви емисии бъде поръчан в двуцветен вариант, горната част на каросерията, включваща покрива и V-образния преден капак ще бъде лакирана в „Candy White“, а областта под характерната линия по периферията на каросерията ще бъде оцветена в една от тоналностите с металик ефект – „Lime Yellow“, „Starlight Blue“, „Energetic Orange“ или “ Bay Leaf Green“.

Инфотейнмънт пакети. Интериорът на ID. Buzz също дава богати възможности за обзавеждане според индивидуалните предпочитания на клиента. Ярък пример в тази насока е инфотейнмънт пакета, посредством който оборудването се допълва от навигационната система „Discover Pro“, функцията за гласово управление и интерфейса за смартфон интеграция „Comfort“, а оптималното озвучаване на купето се осигурява от девет вместо от пет високоговорителя. На разположение е и инфотейнмънт пакет „Plus“ с допълнително разширена гама от функции и сензорен екран с диагонал дванадесет вместо десет инча.

Пакети Comfort. Специалистите на Volkswagen Лекотоварни автомобили са разработили за новия ID. Buzz уникалната портативна централна конзола ID. Buzz Box, която се предлага в състава на пакета Comfort. Освен нея, той включва допълнителни USB-C гнезда за зареждане на задните места, отопление на волана, челното стъкло и седалките, автоматично затъмняващо се вътрешно огледало, сензор за дъжд и отопление на дюзите за измиване на челното стъкло. Съдържанието на пакета Comfort „Plus“ допълва оборудването с Multiflexboard (гъвкав под на багажното пространство) и мрежа за фиксиране на вещите в багажника. С помощта на практичния Multiflexboard и гърбовете на сгънатите задни седалки може да се формира абсолютно равна товарна повърхност до задния капак.

Интериорни пакети Style. Тези пакети допълнително оборудване дават възможност за индивидуализация на цветовете и материалите във вътрешното пространство на новия модел. Всичко започва с пакетът Interior Style, при който декоративните облицовки в купето могат да се поръчат в черно или в бяло. Същото важи и за новата облицовка от веган синтетична кожа на мултифункционалния волан с отопление. При пакетите Premium Interior Style централната част на тапицериите на седалките са изпълнени от текстилна материя, чиито десен съответства на цвета на външното лаково покритие и декоративните акценти на арматурното табло и облицовките на вратите. Така например, интериорният цвят „X-Blue“ се комбинира с външното лаково покритие в „Starlight Blue“, „Safran Orange“ с „Energetic Orange“, „Jade Green“ с „Day Leaf Green“, а „Lime Yellow“ с едноименната външна тоналност. Във външните части на тапицериите на седалките се използва синтеична кожа с високо съдържание на рециклирани материали в светлия цвят “Mistral”, а цялостната атмосфера в интериора може да се допълни със стилни детайли като индиректното осветление с възможност за настройка в 30 цвята (стандартното оборудване включва 10 цвята) и удобства като подлакътниците от двете страни на предните седалки.

Още по темата