Електрическата S-класа


11
сеп.
2019

С новата студия Vision EQS Mercedes ни дава представа за серийната версия на електрическата лимузина от висок клас EQS. Премиерата на модела бе на открития автомобилен салон във Франкфурт.

EQS е вторият изцяло електрически модел на хората от Щутгарт след SUV-а EQC. Дизайнът следва минималистичната линия, доминираща от няколко години при Mercedes. Вместо извивки и ръбове, има големи повърхности и заоблени части.

Благодарение на липсата на двигател с вътрешно горене е възможно реализирането на изцяло нови пропорции. Надвесите на каросерията са къси и в комбинация с голямото междуосие във вътрешното пространство има много място. Вместо радиаторна решетка, има черен триизмерен панел, осветена от общо 940 отделни LED светлини. Фаровете разполагат с холографски лещи. Тъй като те се завъртат над 2000 пъти в минута, изглеждат така, сякаш блуждаят свободно в пространството.

Формата на задницата наподобява на тази на актуалния S-клас Coupé. Хората от Щутгарт са се отказали от обикновени задни светлини и използват цяла светлинна ивица при Vision EQS, състояща се от 229 малки, отделени една от друга звезди на Mercedes. Във вътрешното пространство централната конзола разделя четирите отделни седалки. Премиера в студията има новата интерпретация на инфотейнмънт системата MBUX. На централната конзола има тъчскрийн, чрез който се управляват повече функции на автомобила и инфотейнмънт системата. От вътрешната страна на предните врати има по един тъчскрийн – така пътникът до водача получава възможност да променя настройките. 

На всяка от осите е разположен по един електромотор, като системната мощност е 350 кВт. (476 к.с.). Това позволява максимална скорост от 200 км/ч и спринт от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди.  Въпреки това разходът на електроенергия е в рамките на приличното. Заредената със 100 кВтч. батерия позволява изминаването на 700 километра според WLTP.

Mercedes ще пусне серийната версия през 2020 г. – тя ще се предлага на пазара заедно с обикновения S-клас.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин