Електрическата триколка Arcimoto

1802
2019

Това возило се управлява като акула. Така твърдеше някога канадско-американският актьор Нейтън Филиън („Касъл“). От това изказване идва и предишното име на модела „SRK“ (shark). Най-новата версия се нарича Arcimoto FUV (Fun Utility Vehicle).

Дългото само 2,87 метра и тежащо 600 килограма возило се произвежда от американската фирма Arcimoto от Юджийн (Орегон). FUV не е автомобил, не е мотоциклет, а триколка с електрическо задвижване с две седалки във формат „тандем“. FUV-ът има две колела отпред и едно отзад. Предните колела са задвижвани от електромотор. Системната мощност е 82 к.с., което означава спринт от 0 до 100 км/ч за 7,5 секунди.

Батерията се намира в пода на автомобила, което му осигурява нисък център на тежестта. В зависимост от версията пробегът е 70 или 130 мили (110 или 210 километра), а максималната скорост е 130 км/ч.  FUV-ът се зарежда за около четири часа от обикновен контакт (110 или 220 волта) или от зарядна станция Level 1 (120 V, AC) или Level 2 (240 V, AC).

Интересното е, че водачът трябва сам да задейства регенерирането на енергията от спирачното усилие – посредством лост – иначе това не става автоматично. за през зимата моделът разполага с отопление на седалките.

Конструкцията е от рама, която може да се комбинира с различни видове покриви и странични врати. Планирана е и доставка на пакети за оборудване. От 2007 г. са създадени вече осем поколения прототипи. 2019 година ще е решаваща с оглед на предстоящото пускане на пазара на модела.

Заинтересованите могат срещу 100 предплащане да си резервират FUV-а („preorder“). Естествено това важи за клиентите отвъд Океана. По информация на CleanTechnika возилото ще се доставя в САЩ от първото тримесечие на 2020 г., а след това ще дойде ред и на другите пазари. Цената на базовата версия ще е около 20 000 лв., а от есента на тази година ще се предлага и версия Evergreen Edition за 35 000 лв.

В Европа FUV-ът би се конкурирал с Renault Twizy, който се предлага на цена от 14 000 лв., но (с твърдата си пластмаса и волна от автомобил) не изглежда толкова готино като американската триколка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин