/ Електрическата С-класа ще бъде конкурент на Tesla Model 3

Електрическата С-класа ще бъде конкурент на Tesla Model 3

Не ни трябва кристална топка, за да предвидим, че Mercedes работи върху електрическа C-класа. Компанията с централа в Щутгарт вече електрифицира голяма част от своето портфолио – от компактния SUV EQA до луксозната лимузина EQS. В масовия среден клас обаче в момента „звездата“ няма с какво да конкурира Tesla Model 3 и BMW i4. Съвсем логично е Mercedes да запълни този пропуск – вероятно още през 2025 г.

Малко вероятно е електрическата C-класа да бъде по-малка версия на EQE или EQS. Седанът от среден калибър би следвало да бъде ориентиран в по-голяма степен към концепцията EQXX, проектирана за оптимална аеродинамика.

Под елегантните ламарини на EQC ще се крие новата платформа MB.EA за модели от среден и по-голям калибър, която ще предлага 800-волтова техника и ще бъде съвместима също и с конвенционални двигатели с радиално разположение на намотките и очаквана мощност 250 до 500 к.с. В допълнение, енергийната плътност на батериите трябва да бъде увеличена значително, което означава, че батерия с капацитет 100 кВтч при бъдещуя EQC в идеалния случай трябва да позволява пробег до 1000 километра с едно зареждане.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин