Електрическата офанзива на VW

2509
2018

Volkswagen ще щурмува пазара за електромобили. С модулната си платформа за електромобили производителят на автомобили от Долна Саксония иска да постигне максимума по отношение на големия пробег и ниските разходи. Разгледахме внимателно концепцията на хората от Волфсбург.


„Това е нашето движещо се шаси“, казва Кристиан Зенгер, ръководител на отдел e-Mobility на Volkswagen. Виждаме скелета, нервите и мускулите на I.D., който трябва да се появи на пазара през 2020 г. „Шапката“, тоест каросерията все още липсва.

„MEB (модулна платформа за електромобили) е един от най-важните проекти в историята на Volkswagen – технологичен скок като от „костенурката“ на Golf“, добавя членът на управата на Volkswagens, отговарящ за електрическата мобилност Томас Улбрих.

На базата на MEB ще бъде създадено цяло продуктово семейство: още през същата година с I.D. Neo …

 

… ще се появи и електрическият кросоувър I.D. Crozz, …


… преди през 2022 г. да го последват дългоочакваното електрическо Bulli I.D. Buzz …

… и лимузината I.D. Vizzion. Също, както и актуалната платформа MQB (модулна платформа за модели с напречно разположен двигател), новата платформа ще бъде използвана и от другите марки в концерна като Audi, Seat, Skoda.


На хората от Волфсбург им е ясно: успехът на електромобилите минава през портфейла на водачите. Затова VW се цели в цена за I.D. от порядъка на под 60 000 лв. За да бъде постигната тя, платформата MEB трябва последователно да бъде настроена по отношение на ефекти на синергия и възможност за скалиране. за да бъдат редуцирани разходите, трябва да бъде използвана и опростена система от батерии.

Времето напредва. Затова VW ще започне с предварителните продажби на I.D. още през 2019 г., за да отговори на очакванията на клиентите на електромобили. Конкуренцията в лицето на Tesla (Model S, X и 3) и Jaguar (i-Pace) вече отдавна продава електрически модели.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин