Електрификaция при Ford

3007
2019

ПОМНИТЕ ЛИ? С изказвания като „Автомобилът може да е всякакъв цвят, важното е само да е черен“, Хенри Форд ще бъде запомнен вечно. Tin Lizzie, наричан също и Model T, слага през 1908 г. началото на масовата моторизация. 111 години по-късно концернът Ford е на прага на нова голяма промяна – електрификацията на цялата моделна гама. Или както би го формулирал самият Хенри Форд: „Ford може да има всякакъв мотор, важното е да се движи електрически.“ Плавния преход ще осъществят меките хибриди.

Ford залага на широка гама от мотори и оборудване при новата Kuga: като ST-Line, Titanium или Vignale, с една от трите хибридни версии или като дизел. На пазара Kuga ще се появи през 2020 г.

Вместо конвенционален алтернатор тук имаме задвижван от ремък стартер-генератор. Той дава възможност за рекупериране и акумулиране на енергията в 48-волтова литиево-йонна акумулаторна батерия. Цялата тази енергия подпомага след това при ускоряването двигателя с вътрешно горене. Тази техника ще бъде част от оборудването на моделите на Ford от Fiesta до Transit. А кога точно ще стане това? Все още не е ясно. Затова пък пълните хибриди ще са налични веднага в Mondeo и от края на 2020 г. в новата Kuga.

Ford Transit Custom Plug-In-Hybrid: 50 километра изцяло на електричество ще може да изминава малкият микробус с батерията си с капацитет от 13,6 кВтч.

Извод

Ако Хенри Форд можеше да види това… Приживе заедно с приятеля му Томас Едисън са умували върху въвеждането на електрически модел, но проектът останал неосъществен заради високи разходи. Сега Ford се насочва отново към бъдещето с електрическа тяга. Explorer на ток звучи впечатляващо, но интересно е също с какво Ford ще ни изненада при масовите модели.

Ford Transit На фирмите ще им се наложи да почакат до 2021 г. Едва тогава на пазара ще се появи изцяло електрическият Transit. Това определено ще подобри въздуха в градовете.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин