Елдрайв започна инсталирането на бързозарядни станции за електромобили в страната


20
апр.
2017

„Елдрайв“ пусна в експоатация първата бързозарядна станция за електромобили в мрежата си. Тя се намира в Благоевград на територията на магазаин „Mr.Bricolage“ на главния път Е-79. Станцията е с мощност 50kW DC (Chademo & CCS) и позволява зареждане на батерията на масовите модели електромобили за под 30 минути. С тази инсталация беше даден старт на втория етап от изграждането на мрежата на Елдрайв – покритие на републиканската пътна мрежа и обезпечаване на междуградската електромобилност.

“Добавянето на бързозарядни станции към мрежата ни е най-голямото предизвикатество на този етап в развитието на компанията“, коментира Даниела Асенова, прокурист на „еМобилити Интернешънъл“, компанията оператор на мрежата „Елдрайв“. „Бързозарядните станции изискват капацитет на мрежата, за да се осигури голямата им мощност, а и себестойността им е в пъти по-висока от стандартните зарядни станции. Следващата бързозарядна станция ще се намира в София на бул. „Ботевградско шосе“ и ще бъде пусната в експоатация до края на месец април.

Бързозарядната станция в Благоевград, както и всички останали станции на мрежата, вече се управляват от онлайн базирана платформа, разработена съвместно с европейския лидер в оперирането на зарядна инфраструктура „Фортум“, Финландия. Платформата предлага на клиентите на „Елдрайв“ всички услуги, свързани с локализирането, достъпа, използването на зарядната мрежа, управлението на плащанията и др.

„еМобилити интернешънъл“ оперира под бранда „Елдрайв“ на територията на Югоизточна Европа, като изгражда и управлява инфраструктура от зарядни станции и предлага гъвкави схеми за краткосрочно и дългосрочно наемане на електромобили. От старта на дейността през юни 2016 г. до сега има изградени общо 23 зарядни точки в страната. Броят на отдаваните под наем електромобили към настоящия момент е над 30. От компанията планират да изградят около 500 точки за зареждане в страната и региона с фокус върху бързозарядни локации.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >