Екълстоун се оттегля още тази седмица?

Формула 1 е изправена пред голяма промяна: сериите ще бъдат продадени на Liberty Media Group – което означава, че времето на Бърни си отива

0509
2016

Ерата на Бърни Екълстоун е почти в края си. Във вторник продажбата на Формула от инвестиционната компания CVC на медийния концерн Liberty Media Group ще бъде оповестена официално.  AUTO BILD разбра, че Бърни Екълстоун трябва да остане на ръководния си пост до края на сезона в Абу Даби – стига да иска. В пилотския лагер на Монца вчера вечерта се спекулираше, че британецът вероятно ще се оттегли още във вторник или сряда тази седмица. Така 40-годишна ера в историята на Формула 1 ще приключи.

Чейз Кери

Чейз Кери

Екълстоун обаче не искаше да разкрие повече за своето бъдеще. Факт е обаче, че всички предпоставки за продажбата на Формула 1 са изпълнени. AUTO BILD достигна до информацията, че световната автомобилна федерация FIA е дала необходимото съгласие – защото би могла да наложи и вето. 8,5 млрд. щатски долара трябва да даде компанията на Джон Малоун за Формула 1.

За F1 продажбата означава цялостно преструктуриране на система. Вместо „еднолично“, в бъдеще F1 ще бъде управлявана от триумвират. По данни на AUTO BILD негов ръководител ще бъде американецът Чейз Кери (62), досега вицепрезидент на филмовото студио 21st Century Fox. В средносрочен план той трябва да изкара Формула 1 на борсата в Ню Йорк.

За маркетинга ще бъде отговорен Зак Браун. 44-годишният мениджър е създател на най-голямата агенция за моторспорт маркетинг в света JMI. Браун иска да засили присъствието на F1 в социалните медии. За организацията ще бъде отговорен Алехандро Агаг – СЕО и промоутър на Формула Е, която също принадлежи на Liberty Media.

 

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин