Екшън в Мексико: Мийк печели победата, обикаля паркинг преди финала

Ирландецът донесе първата победа за новия Citroen C3 WRC


12
мар.
2017

Ирландецът Крис Мийк от отбора на Citroen бе на косъм да изгуби първото си място в рали „Мексико“, след като в последната отсечка излетя от трасето и попадна измежду паркирали автомобили. Мийк водеше с 40 сек на Себастиан Ожие (Ford) преди пауърстейджа, в който беше принуден майсторски да избегне около дузина неподвижни превозни средства.

В крайна сметка пилотът на „шевроните“ съумя да грабне четвъртата си победа в Световния рали шампионат с аванс от 13,8 сек. На финала Мийк беше толкова шашнат, че се наложи навигаторът му Пол Нагъл да му съдейства при качването върху покрива на автомобила за церемонията.

С второто си място Ожие е лидер по точки в шампионата.

След отварящия суперспециален етап в четвъртък Крис беше втори – но пое лидерството в петък, когато организаторите бяха принудени да отменят отсечки заради закъснение на камионите, превозващи „бегачките“. И докато машините на M-Sport, Hyundai и Toyota демонстрираха различни технически дефекти, C3-ката на Мийк се държеше много добре.

Тиери Нювил успя да се добере до третото място на подиума.

Завъртане струваше на Ожие шанса да се бори за победата с Мийк – французинът изпусна контрола над колата си в събота. Второто място на миналогодишния шампион обаче му позволява да бъде водач по точки. За Тиери Нювил от Hyundai остана третото място – на което белгиецът вероятно много се е радвал, защото това за него е първо завършено рали през 2017-а. Освен това Нювил успя да грабне и максималните бонус точки от пауърстейджа. Вероятно класирането му можеше да бъде и по-добро, ако нямаше проблеми с горивния филтър в петъчния ден. Челната шестица допълниха Отт Танак (M-Sport), Хейдън Падън (Hyundai) и Яри-Мати Латвала (Toyota).

 

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >