Екстремни класики: Maybach Zeppelin DS8


13
ное.
2018

Модел като Zeppelin DS 8 не се предлага през 30-те години на миналия век дори и от Mercedes. DS е съкращение от „Doppel Sechs“ (два пъти по шест), тоест дванадесет цилиндъра, а 8 за работния обем. Тоест 8-литров V12 агрегат, за чието ускорение дори и днешните създатели на рекламни текстове биха се затруднили.

Огромният модел се носи с такова спокойствие, шептящо тихо и перфектно шумоизолиран като луксозен лайнер през гладко като огледало море. Малко по-неприятно е возенето в завоите и при бавна скорост на движение .

Този автомобил е създаден определено без оглед на разходите – доказва го и трансмисията. Със скоростния лост се задействат само предавката за потегляне, за празен ход и за задна скорост, а останалите четири предавки се активират посредством две малки ръчки в средата на волана.

Свети силно: в масивния корпус на фара-прожектор е интегрирано и огледалото за обратно виждане.

Извод – Maybach Zeppelin DS8: между 1929 и 1939 г. Maybach произвежда около 300 екземпляра с 12-цилиндров мотор от Maybach 12, както и от Zeppelin DS7 и DS8. По информация от регистъра на Maybach в света съществуват (включително и фрагменти) само още 28, като само половината от тях се движат. Ако държите особено много на ексклузивността и разполагате с необходимата „дребна сума“, то този луксозен автомобил отпреди войната е за вас.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин