AUTO BILD България / Еко Рали Сан Ремо 2016: българският екипаж с Infiniti Q50 завърши успешно

Еко Рали Сан Ремо 2016: българският екипаж с Infiniti Q50 завърши успешно


20
юни
2016

На 17, 18 и 19 юни се поведе поредният кръг от FIA Alternative Energies Cup 2016 – 11-тото издание на Еко Рали Сан Ремо 2016 г. в Италия. Трасето му беше дълго общо 850 км, а екипажите стартираха от центъра на Сан Ремо, финиширайки в Парма през първия ден, докато в следващите два състезанието беше в Сан Ремо, финиширайки в Оливета, Италия, където победителите получават купата.

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Георгиева с Infiniti Q50 завърши на 11-о място в генералното класиране и на 5-то място в клас хибриди, след оспорвана борба и голям интерес от страна на публиката.

„За съжаление имахме състезателен инцидент – ударихме задно дясно колело в скала, спряхме да проверим дали може да продължим и това доведе до допълнителни наказателни точки“, каза след края на състезанието пилотът Елвис Георгиев. В състезанието стартираха общо над 45 екипажа.

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Писарева, спечели първото Еко рали у нас през 2013 г., побеждавайки в клас „хибриди“ на първото по рода си „Еко рали“ в България, част от Световната купа за алтернативни източници на енергия на Международната федерация по автомобилизъм (FIA).

Еко Рали Сан Ремо е част от редовния календар на FIA за състезания на алтернативни източници на енергия за Купата на FIA. Целта на еко-ралитата е да популяризира новите технологии на превозните средства, предназначени да пестят енергия и да отделят най-малките възможни количества замърсители и CO2.

Еко ралитата насърчават водачите да променят навиците си на шофиране, като дават приоритет на опазването на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използването на алтернативни горива и електроенергия.

Хибридната версия на Infiniti Q50 е с едно от най-мощните хибридни задвижвания в света, комбинира 3,5-литров атмосферен V6 бензинов двигател и електромотор. Общата мощност е 364 к.с., които изстрелват Q50 от 0 до 100 км/ч в час за едва 5,4 секунди. Максималният въртящ момент е 546 НМ, а средния разход на гориво е едва 6,8 литра на 100 км. Разпределението на теглото от 1901 кг. е оптималното 50:50. Електромоторът с мощност 68 к.с. и литиево-йонните акумулаторни батерии на системата Infiniti Direct Response Hybrid са способни да поддържат скорост до 80 км/ч в изцяло електрически режим. Когато не е необходим, 3,5-литровият атмосферен V6 бензинов двигател се изключва напълно за максимална механична ефективност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин