Екологична революция в тежкотоварната автомобилна техника

2205
2017

Старите тежкотоварни дизелови двигатели отстъпват крачка назад. След леките си автосъбратя, производителите на тежка автомобилна техника също започнаха планирано да намаляват запасите си от продукти старо поколение. Подготвят се за повишено търсене на двигатели от следващо поколение, които изпълняват новите екологични изисквания. И в това няма изненада – транспортът, като един от най-големите замърсители, винаги е бил във фокуса на дискусиите и политиките за намаляване на емисиите на отработени газове. Това личи и в промените на стандартите, които налагат Европа и САЩ. През 2009 г. Калифорния затегна 70% от критериите за замърсяване на въздуха, а Европа въведе регламента за отработени газове EURO 5 (наложен през 2011). Следващият – EURO 6 – беше създаден през 2014 г. и наложен само година по-късно. Това не е случайно, след като учените изчислиха, че отделяните азотни оксиди (NOx) от камионите в градска среда са три пъти по-високи от граничните стойности.

Стартира технологична конкуренция за иновации в тежкотоварния сегмент, която принуди производителите да адаптират продукцията си. Макар и трудно, българският пазар също се настройва да отговори на тези условия, предизвикани от технологичната промяна в поколенията, вследствие на прилагането на новите регулации за емисиите. По-смели са секторът на обществения транспорт и общините, които първи посегнаха към газовите автобуси и електробусите. След успешния тест, Столичната община обяви, че в следващата година и половина ще закупи нови 120 газови и 30 електрически автобуси.

При тежкотоварните автомобили купувачите са привлечени от икономията на гориво на новите двигатели и по-ниските оперативни разходи, но екосистемата е въпрос на правителствена политика. Затова и компаниите отчитат сегашния момент като оптимален за инвестиране в разработени нови екологични двигатели. Най-новите технологии и модели на световните производители на тежки и лекотоварни автомобили и автобуси ще бъдат събрани на едно място, в рамките на международното изложение TRUCK EXPO 2017, което ще се проведе от 01-ви до 3-ти юни на летище Лесново.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин