Екзотични клонинги на „Народния автомобил” от Германия и чужбина

0503
2022

Още със своя дебют „Народния автомобил” се превръща в благодатна основа за стотици технически и стилистични преработки, част от които се превръщат в емблематичен пример за техническа изобретателност и дизайнерско въображение.

Универсалната и специфична носеща платформа на Volkswagen, непретенциозната за поддържане и евтина конструкция, безпроблемното намиране на необходимите части във всяка точка на света издигат “боксерната” машина в култ. Стотици знайни и незнайни любители и утвърдени каросерийни майстори разгръщат своя талант в производството на серийни или единични бройки автомобили от всякакви стилове, чийто общ генетичен корен тръгва от Волфсбург.

Най-ранните известни конверсии на базата на Volkswagen, създадени извън пределите на фирмата, са дело на германската компания Hebmüller. Нейно дело е двуместният кабриолет, базиран на „бръмбара” (на снимката горе), който започва да се произвежда серийно още през 1948 г. с благословията на новия директор на концерна Хайнц Хайнрих Нордхоф. Според непотвърдени данни, до 1953 г. са изработени на ръка общо 700 такива автомобила, но повечето от тях са дело на фирмата Karmann, тъй като още през 1949 г. фабриката на Hebmüller е разрушена от пожар. Затова и нейните кабрио-версии на VW понастоящем са истински уникати, за които ценители и колекционери от цял свят се надпреварват в наддаването. Друг интересен експеримент на Hebmüller е кабрио-версията на модела с четири врати, от която между 1948 и 1951 г. са изработени 385 броя, част от които са завършени от фирмата Papler.

Спортен роудстър на Rometsch от началото на 50-те години

В края на 40-те години към тези германски производители се присъединява и компанията Rometsch от Западен Берлин. Нейната първа интерпретация на тема VW, проектирана от фирмения инженер Йоханес Беесков, се появява през 1949 г. и няма нищо общо с дизайна на оригинала. Година по-късно започва и серийното производство на този модел, който се отличава с модерна алуминиева каросерия, изработена изцяло на ръка, като за производството на всеки един екземпляр са били необходими 2000 часа! Спортното купе се прави и във вариант кабриолет, като и при двете изпълнения е осигурено достатъчно място за седящите отзад, а салонът е богато оборудван, като тапицерията на седалките е от естествена кожа. Този модел се прави в малки серии в продължение на няколко години, като през 1954 г. двойното предно стъкло е заменено от панорамно. Моделът се радва на широка популярност, особено в средите на шоубизнеса. През 50-те години няколко такива униката са експортирани в САЩ, като един от тях е бил купен от холивудския актьор Грегъри Пек.

Преобладаващата част от преработките на Rometsch са продадени в Швейцария, Швеция и Бенелюкс. През 1956 г. вдъхновителят на проекта Йоханес Беесков напуска фирмата и оглавява развойния отдел на Karmann. Не след дълго производството на атрактивния модел е спряно, като за период от шест години са изработени около 500 екземпляра. След напускането на Беесков са създадени още три модела – една американизирана дизайнерска версия на оригинала, една тунинг преработка на фирмата Okrasa, оборудвана с два карбуратора Solex и последния опит за обновяване на модела, който датира от 1961 г. След издигането на Берлинската стена през същата година, фирмата, основана от Фридрих Ромеч, е принудена да преустанови дейността си, тъй като по същото време по-голямата част от работниците живеят в източния окупационен сектор.

Таксиметров Volkswagen с четири врати, създаден от Rometsch през 1953 г.

Един от значимите интерпретатори на тема Volkswagen е швейцарската фирма Beutler. Малката компания, създадена от братята Бойтлер, прави първите си каросерии, базирани на шаси Volkswagen през 1954 г. Това са ефектни спортни купета тип 2 + 2, които се отличават с модерна аеродинамична форма, сходна с тази на Porsche, което впрочем също е обект на най-разнообразни стилистични преработки от страна на Beutler. Двамата братя правят също така и лекотоварни и комби каросерии, базирани на “бръмбара”, при които предната част на автомобила е запазена в своя автентичен вид.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин