Екземпляр от най-мощното Maserati в историята отива на търг

1201
2024

От MC12 Corsa, най-мощното Maserati на всички времена, са произведени само 12 бройки – а скоро една от тях, единственият оранжев екземпляр, ще бъде продадена на търг в Париж

755 к.с., без възможност за регистрация, в серия от едва 12 бройки: МC12 Corsa е най-екстремното Maserati на всички времена. В края на януари аукционната къща RM Sotheby’s ще предложи на търг автомобила с номер на шаси 0008. Очаква се той да бъде продаден за сума от 5,5 до 7 милиона лева!

През 2004 г. Maserati представи MC12, хиперспортен автомобил, който се превърна в истинска сензация. Въпреки че MC12 използваше техника като при Ferrari Enzo и същия 6-литров V12 с 632 к.с. (660 к.с. при Enzo), изглеждаше напълно различно. С дължината си от 5,14 метра MC12, което се продаваше само в комбинация от бяло и синьо и има тарга покрив, се превърна в истински феномен.

MC12 е проектиран като състезателен автомобил

За нетрадиционната визия имаше специална причина: за разлика от повечето хиперспортни автомобили, MC12 беше проектирано като състезателна машина от самото начало. 50-те екземпляра за обществените пътища (по 25 през 2004 г. и 2005 г., при които има дребни разлики) са били необходими преди всичко за хомологацията. Реално погледнато, и 25 автомобила са били достатъчни, но търсенето се оказало по-голямо от очакваното, поради което през 2005 г. са произведени още 25 MC12 (съкращението идва от Maserati Corse – 12 цилиндъра).

Само 50 броя: Maserati лансира и „стрийт“ версия на MC12 за целите на хомологацията. Тя използва почти същата техника като Ferrari Enzo.

Състезателната версия на MC12, наречена GT1, беше изключително успешна от самото начало. Състезателните автомобили, използвани от екипите на Vitaphone и JMB Racing, доминираха в шампионата за издръжливост FIA GT през 2005 и 2006 г. През следващите години – 2007, 2008 и 2009, MC12 GT1 успя да пожъне многобройни успехи и да спечели голям брой титли, в т.ч. и няколко победи на престижни стартове като 24-те часа на Спа. Ето защо MC12 се превърна в еталонът при сериите за издръжливост в продължение на много години.

Най-мощното Maserati на всички времена

За да отпразнува първата титла в шампионата за издръжливост на FIA, Maserati пусна много специална ограничена серия от Maserati MC12 през 2006 г. MC12 Corsa (наричана още Versione Corse) не е хомологирана за обществените пътища – и е много близка до модификацията GT1. Тъй като не се налага машината да отговаря на каквито и да било изисквания на FIA, Maserati отстранява рестрикторите на всмукателния тракт, за да може V12 да „диша“ свободно. Със своите 755 к.с. при 8000 об/мин Corsa е не само по-мощна от GT1, но и се превръща в най-мощното Maserati на всички времена – до ден-днешен.

Единственото оранжево: първоначално Maserati планира всички дванадесет MC12 Corsa да бъдат в цвят „Victory Blue“ – само по изрично желание на клиента могат да бъдат поръчани други цветове.

Тази умопомрачителна мощност е комбинирана с тегло само 1150 килограма – Corsa е с почти 200 килограма по-лека от „стрийт“ версията. Който иска да кара MC12 на границата на възможностите му, трябва да знае какво прави, защото състезателната машина няма никакви електронни системи за сигурност – нито ABS, нито тракшън контрол. Всички 755 конски сили са оставени изцяло в ръцете (и краката) на водача. MC12 Corsa може да ускорява от 0 до 200 км/ч само за 6,4 секунди.

Колко броя MC12 Corsa са произведени?

Често се спори колко точно екземпляра от MC12 Corsa са направени – тъй като често GT1-машините биват бъркани с MC12 Corsa. Maserati официално потвърди, че общият брой произведени MC12 Corsa е 12 – плюс един прототип. Явно най-малко три от дванадесетте Corsa впоследствие са получили одобрение за движение по пътищата (т.е. регистрация).

1 of 12: По данни на Maserati от MC12 Corsa са произведени само дванадесет бройки – тази тук е под номер осем.

Според първоначалния план всичките 12 автомобила е трябвало да бъдат решени в цвят Victory Blue, но ако клиентът поиска, Maserati може да предложи и други. Ето защо MC12 Corsa се предлага също в черно, сребристо, бяло и оранжево. Автомобилът с номер на шасито 0008 в цвят Arancio е доставен през 2007 г. на германски колекционер, за когото се говори, че притежавал и Ferrari FXX.

Място за двама: ако искате да впечатлите някого от приятелите си на следващия Trackday, ще имате възможност да го направите с това MC12 Corsa.

Както често се случва при автомобилите от този ценови клас, това MC12 Corsa, може би единственото оранжево, почти не е карано – но въпреки това е обслужвано редовно. Освен това непосредствено преди търга на 31 януари двигателят ще бъде подложен на комплексна ревизия от бивши механици на Maserati Corse.

Прогнозна цена: от 5,5 до 7 милиона лева

Автомобилът, който беше обявен за продажба през 2020 г., се предлага в комплект с допълнителни джанти/гуми, втори резервоар и пълна документация. Прогнозната цена на машината е от 5,5 до 7 милиона лева. През 2007 г. Maserati-то е струвало като ново „само“ 2 милиона лева – така че ако въпросното MC12 Corsa достигне прогнозната сума, то ще се окаже солидна инвестиция.

Без рестриктори: атмосферният V12-двигател разгръща пълния си потенциал във версията Corsa. Със своите 755 к.с. това е най-мощното Maserati на всички времена.

Определено това са много пари за автомобил, който не можете да шофирате нито по улиците, нито да се включите в състезателни серии на FIA. Ще можете да му се наслаждавате единствено в рамките на частни Trackdays. От друга страна, бъдещият собственик получава не само един от най-успешните състезателни автомобили на новото време, но и най-мощното серийно Maserati в историята!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин