ЕКАТЕРИНА СТРАТИЕВА с 2-ро място при жените на BARUM CZECH RALLY ZLIN 2019

2208
2019

През изминалия уикенд 16-18 август се проведе 49-тото Рали Барум, 6-ти кръг от Европейския Рали Шампионат. Състезанието бе с обща дължина 765.30 км, от които 219,63 км бяха разделени в 15 скоростни етапа, традиционно в околията на град Злин. Общият брой на заявените екипажи бе 138, от които стартираха 127 от общо 21 държави. Женските екипажи бяха 5 на брой – 3 местни, 1 от Великобритания и 1 от България.
Състезанието стартира в петък вечер с легендарния градски етап с дължина малко над 9 км, пред погледа на над 100 000 фенове от цяла Европа. През следващите два дни бе и същинската част от надпреварата. Дългият съботен ден приключи малко след полунощ, като последните етапи се караха изцяло на тъмно, което допринесе за още по-трудна и интригуваща надпревара. В неделя програмата бе малко по-сбита, но пък за сметка на това с по-дълги етапи, които започнаха от рано сутринта. В надпреварата Екатерина Стратиева участва с навигатор Георги Аврамов, с който стартира през последните 3 издания на ралито. Автомобилът, с който участваха бе нает от румънския Peugeot 208 R2, като той бе изцяло нов и непознат за екипажа
След дълга и оспорвана битка през целия уикенд в борбата за първата позиция при жените между Стратиева и Тежпар, двукратният европейски рали шампион при жените Екатерина финишира втора по време, изоставайки само на 7.2 сек от британката. Реално до последният етап Стратиева водеше с над 20 секунди на Тежпар, но умората надделя и един етап преди финала британката поведе с малко над 7 секунди. Последният етап бе отменен и така Стратиева не успя да направи своята контра атака за победа.
Ето какво сподели Екатерина за своето представяне:
„49-тото рали Барум беше моят 11-ти пореден старт в това състезание! Участвах с изцяло непознат за мен автомобил нает под наем – Peugeot 208 R2.
Безкрайно съм щастлива и доволна от представянето ни. От четири години насам не съм усещала този хъс за добро представяне!
Анализът, който направих, е че се справихме много по-добре от очакваното! Реално премерих сили с вече новия лидер при жените в европейския шампионат – Набила Тежпар, за която това бе 11-ти старт за сезона. В битката с нея взех 8 етапа, за нея бяха 4, в други 3 имахме служебно равно време. Въпреки, че загубихме първото място в последния етап, който карахме, това не ме разочарова.
Със сигурност липсата на физическа подготовка е един от факторите за това второ място. Привикването с новия за мен автомобил беше с всеки следващ километър и това се видя от времената, но умората, която се натрупа от целия уикенд, нямаше как да бъде преодоляна. Влоших времето на второто минаване на скоростен етап Пиндула с 18 сек спрямо първото…и там изпуснах титлата!
Въпреки всичко за мен този 11-ти пореден старт на Барум рали ми показа, че не съм забравила как да се боря за първото място :)
Отново искам да благодаря искрено на всички фенове и приятели, които ни помогнаха, както на основните партньори от Петрол, Sonax България, Bauhaus България и Boro, без които нямаше да бъдем там!“
В кариерата на Катя това бе 99-то рали, от които над 60 международни в над 20 различни държави, а зад гърба й са множество титли, сред които:
 2011 – 2012 г. Първо място в Световната ранг листа за жени-пилоти и носител на купата „Ричард Бърнс“ за млади таланти
 2013 г. Вицешампион в Европейския рали шампионат – категория жени
 2014 г. Европейски рали шампион при жените (Ladies Trophy)
 2015 г. Европейски рали шампион при жените (Ladies Trophy) – затвърждаване на европейската титла.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин