Една трета от българите шофират след употреба на алкохол

По нетрадиционен начин „Каменица“ АД стартира деветото издание на своята социално-отговорна кампания „Алкохолът е лош шофьор“


4
ное.
2016

С кинопрожекция „Каменица“ АД официално постави началото на деветото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. На специално събитие пред медии и партньори бе представен и „филмът“ със заглавие „Петък вечер“, който е основен елемент от тазгодишната социално отговорна кампания. „Петък вечер. Има само едно правило, което важи за всички – не карай пил!“ е основното послание, под което протича кампанията, като призовава към разумно поведение и отговорност да не шофираме след употреба на алкохол. Инициативата „Алкохолът е лош шофьор“, част от дългосрочната политика за социална отговорност на „Каменица“ АД, е насочена към отговорната консумация на алкохол и има за цел създаването на положителна промяна в поведението на пътя и безопасното шофиране.

Всяка година, като част от активностите по кампанията, „Каменица“ АД провежда национално представително проучване за навиците и нагласите на българските шофьори. Според резултатите на изследването, реализирано от Gemius, oколо 77% от българите категорично се обявяват срещу шофирането след употреба на алкохол, но една трета (32%) от родните шофьори са били зад волана след консумацията му. За почти половината от тях това се е случило през последния месец и основната причина (64%), която изтъкват за това, е че по тяхна преценка алкохолът, който са изпили, е под допустимото количество. Въпреки че почти 80% от българите приемат шофирането в нетрезво състояние за недопустимо, повечето респонденти биха запазили известен неутралитет, ако техен познат иска да кара след като е пил. 40% от анкетираните заявяват, че обикновено не се намесват в такива ситуации или дори да се противопоставят, всеки сам решава за себе си.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин