Една година стратегия ACCELERATE: Volkswagen засилва ефективността и ускорява трансформацията

1703
2022

Volkswagen постигна добър напредък в превръщането си в технологична компания през първата година от стратегията си ACCELERATE. През 2021 г. бяха постигнати важни етапи по отношение на ключовите елементи на електрическата мобилност, дигитализацията и новите бизнес модели. В същото време компанията даде траен тласък на ефективността в предизвикателна конкурентна среда: имаше значително увеличение на приходите от продажби, възвръщаемостта и оперативната печалба през последната фискална година въпреки значително по-ниските продажби.

„2021 беше необикновена година. В изключително взискателна среда ние не само запазихме посоката си по отношение на работата, но и дадохме на нашата ефективност траен тласък. Днес ние сме много по-печеливши, по-устойчиви на криза и по-ефективни, отколкото бяхме само преди година. В същото време за пореден път засилихме темпото на нашата трансформация в технологична компания със стратегията ACCELERATE”, каза Ралф Брандщатер, главен изпълнителен директор на Volkswagen Пътнически автомобили. „През 2022 г. ще продължим да вървим напред с нашата трансформация и с укрепването на нашата устойчивост. В момента обаче не е възможно да се предвиди хода на войната в Украйна и по-конкретно въздействието върху веригите на доставки и световната икономика като цяло. Но ние поставихме стабилна основа през 2021 г., за да овладеем и тази криза.“

Оптимизирана структура на разходите, строг контрол на разходите, добър продуктов микс

С 4,9 милиона единици, доставките на автомобили в трудна конкурентна среда през 2021 г. бяха с 8% по-ниски в сравнение с предходната година (2020: 5,3 милиона). Въпреки това приходите от продажби са нараснали със 7% до 76,1 милиарда евро (2020 г.: 71,1 милиарда евро). Оперативната печалба преди специални позиции също нарасна значително, като се увеличи с 2 милиарда евро до 2,5 милиарда евро (2020 г.: 0,5 милиарда евро). Оперативната възвръщаемост на продажбите преди специални позиции през 2021 г. е 3,3% (2020: 0,6%), в рамките на целите от 3 до 4%.

В резултат на рестриктивната политика на разходите, целта за режийните разходи беше повече от постигната през 2021 г. Фиксираните разходи бяха с над 1 милиард евро под цифрата за предкризисната 2019 г. В същото време Volkswagen продължи да инвестира в основните въпроси на бъдещето: Приблизително всяко второ евро, инвестирано или похарчено за научноизследователска и развойна дейност, беше предназначено за електрическа мобилност. Компанията ще инвестира 18 милиарда евро в електрическа мобилност, хибридизация и дигитализация до 2026 г.

Регионите на Северна и Южна Америка се връщат към устойчива печалба

„Ние сме последователни в преследването на трансформацията на Volkswagen чрез фокусирани инвестиции в бъдещи проекти, оптимизирани режийни структурирания и постигнахме ясно подобрение в качеството на печалбите чрез атрактивни продукти и добър продуктов микс. Заедно с постиганите обрати в регионите ние допълнително засилихме устойчивостта на Volkswagen през 2021 г.“, коментира финансовият директор на Volkswagen Александър Зайц.

През 2021 г. приходите и резултатът от продажби в двата региона на Северна и Южна Америка бяха значително над нивото от предходната година и регионите се върнаха към рентабилност за първи път от няколко години. „В Северна и Южна Америка ние последователно привеждаме продуктовото портфолио в съответствие с изискванията на локалния пазар, намаляваме фиксираните разходи и коригираме местното производство. Регионите вече са постигнали устойчива рентабилност и имат силен план за бъдещето за допълнително подобряване на своята конкурентоспособност през следващите години“, каза Ралф Брандщатер.

Важни етапи в е-мобилността и дигитализацията

Със стратегията ACCELERATE, стартирана миналата година, Volkswagen не само засилва своята конкурентоспособност, но и ускорява нарастването на електрическата мобилност и дигитализацията.

През фискалната 2021 година компанията достави повече електрически превозни средства в целия свят от всякога: Общо повече от 369 000 електрически автомобили (+73 %) – от които около 106 000 PHEV (+33 %) и 263 000 изцяло електрически ( +97 %) – бяха доставени на клиенти. Така Volkswagen удвои доставките на BEV в сравнение с предходната година. Три нови електрически модела бяха представени през 2021 г.: ID.4 и ID.5 – и двата с топ версия GTX – и ID.6 в Китай. През 2022 г. вече се състоя дебютът на ID. Buzz преди броенидни. Предварителните продажби стартират през май, доставката на първите модели е предвидена за есента.

Производствените мощности системно се разширяват в отговор на бързо нарастващото търсене. След превръщането на завода в Цвикау в специализирано съоръжение за производство на електрически автомобили, три допълнителни завода – в Емден, Хановер и Чатануга (САЩ) – започват да произвеждат електрически автомобили през 2022 г.

Също така компанията постигна важни етапи в дигитализацията: през 2021 г. Volkswagen стана първият производител на автомобили, който предлага актуализации по въздуха (OTA). Повече от 100 000 софтуерни актуализации вече са инсталирани в автомобилите на клиентите в Европа. OTA ще бъде пуснат и на големите пазари на САЩ и Китай преди края на тази година. По този начин компанията полага международната основа за нови бизнес модели като функции при поискване – допълнителни услуги, които клиентите могат да резервират.

Volkswagen подобрява потребителското преживяване с новия ID. 3.1 софтуер за всички моделиот ID. семейството. Новото поколение софтуер ще дебютира в ID.5 и ID. Buzz и ще бъде достъпно последователно за всички ID. клиенти. Благодарение на новия софтуер се съкращава времето за зареждане, повишава се комфорта и се оптимизира работата.

Волфсбург става пионер в развитието и набира още по-голяма скорост

В рамките на ACCELERATE Volkswagen също напредва с трансформацията на основния завод във Волфсбург. Заводът ще започне да произвежда първия изцяло електрически модел, ID.3, през 2023 г. Производството на втори електрически модел, Trinity, ще започне през 2026 г. Този модел ще има много по-кратко време за зареждане и пробег от над 700 километра. Моделътще е оборудван с най-съвременния софтуер на Групата и ще е технически готов за автономно шофиране, ниво 4. Основата на Trinity ще бъде новата SSP платформа на Групата, която ще бъде разработена от Volkswagen във Волфсбург.

Volkswagen планира да инвестира около 2 милиарда евро в специално производствено съоръжение, построено близо до главния завод. Освен това трябва да бъдат похарчени допълнителни 800 милиона евро за нов център за развитие в обекта. Наречен Campus Sandkamp, ​​товаемястото, къдетоноватаелектрическаплатформа SSP и Trinity щебъдатразработенисцелзначителноускоряваненацялостното развитиеипроизводствоизалагането на нови бенчмарк критерии. В бъдеще целта е да се намали времето за развитие с 25 процента, като автомобилните проектиза ще бъдат завършени за 40 месеца, а не за 54 месеца, както в миналото.

Прогноза за 2022 г.: По-високи приходи от продажби, приходи и доставки на електрически автомобили

Volkswagen планира значително да увеличи доставките на изцяло електрически автомобили през текущата фискална година. Тази цел ще бъде подпомогната от подобрената наличност на полупроводници, очаквана най-късно през втората половина на 2022 г. Освен това Volkswagen очаква увеличение на оперативната печалба, приходите от продажби и възвръщаемостта от продажбите. „Потвърждаваме нашата цел за 6% възвръщаемост от продажбите през 2023 г. Ще поставим следващите етапи за постигане на тази цел през 2022 г.“, каза финансовият директор на Volkswagen Александър Зайц. Тези насоки обаче зависят от по-нататъшното развитие на войната в Украйна и по-специално от въздействието върху веригите на доставки на Групата и глобалната икономика като цяло. Съществува риск последните събития свързани с войната в Украйна да окажат отрицателно въздействие върху бизнеса на леките автомобили Volkswagen.

Финансови данни Volkswagen Леки автомобили

 20202021Change in %
Доставки(мил)5,34,9-8 %
Приходи от продажби(€ млрд)71,176,1+7 %
Оперативна печалба преди специални позиции(€ млрд)0.52.5+451 %
Оперативна възвръщаемост от продажбите преди специални позиции(%)0.53.3 
Нетен паричен поток(€ мил)89212+138 %

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин