ЕДИН BENZ СРЕЩУ ВСИЧКИ

Тенденцията е към малките SUV. Но и големите „дебеланковци“ не измират. Mercedes наскоро обнови своя M-клас и го пуска в надпреварата като GLE. И така – сравнение на шест големи SUV.

2612
2015

ДЕБЕЛАЦИТЕ ИДВАТ. Fullsize SUV се радват на голяма популярност. А Mercedes пуска на пазара най-новия си прясно обновен модел, прекръстен на GLE. Техническата база на W 116 е от 2011 година, но Benz разчита да натрупа преднина с множество нови и още по-фини настройки. Същия подход са избрали и във VW. Touareg е модел от 2010 година, но във Волфсбург са го обновили визуално и технически. BMW X5 и Range Rover Sport са два модела от 2013 година. Тоест детските болести вече не са тема за разговор, въпреки това все още е рано за фейслифт. Едва през тази година бяха представени дългоочакваните нови модели на Audi Q7 и Volvo XC90. В нашето сравнение шестте SUV ще участват с любимото за Германия оборудване с двойно задвижване, автоматична трансмисия и турбодизелов двигател. Този тест ще изясни дали най-новите големи SUV са и най-добри.

Range Rover Sport

Страхотен кокпит, но управлението с тъчскрийн е отчасти изнервящо.

Страхотен кокпит, но управлението с тъчскрийн е отчасти изнервящо.

 

6-то място: Range Rover Sport TDV6

АКО ДАВАХМЕ ТОЧКИ ЗА ВИЗИЯ, Range щеше да изпревари другите с обиколки. Освен това водачът разполага с предостатъчно място, въпреки че широката средна конзола го обгръща плътно. Отзад също не липсва място, но седалките не са особено удобни – най-вече средното място. При шофиране дизеловият двигател се заема със задачите си с желание и доста шумно, като въпреки сходната мощност с BMW (258 к.с.) Range изостава. Окачването също стига до границите на възможностите си при лоши пътни настилки, „британецът“ подрусва неспокойно при кръпки по асфалта. Потъващите само наполовина задни подглавници влошават видимостта назад, стърчащата ключалка на задния капак е гаранция за цицини. Само красотата не е достатъчна, необходими са и практични таланти.

5-то място: VW Touareg 3.0 V6 ТDI

СТАБИЛЕН ЗАМЪК – така може накратко да бъде определен Touareg. Той лежи на пътя солидно и тежко, но и прави впечатление на леко муден и неособено спортен. Дългите вълни се филтрират спокойно, но малките ръбове и неравности внасят безпокойство в автомобила. Добре шумоизолираният двигател почти не се чува. Ако се нуждаете от нея, на ваше разположение е достатъчна мощност, макар и без особена пъргавина – 262 к.с. дават усещането за голям и тежък кораб. Това за съжаление се потвърждава и на бензиностанцията. С разхода си от 8,8 л/100 км (също като Mercedes) VW е доста лаком. Нямаме особени критики към предлаганото място в Touareg, на регулируемата надлъжно задна седалка могат удобно да се разположат и високи мъже. Полезният товар е 697 кг, а ако пътувате само двама, можете да натоварите до 1642 литра – най-лошата стойност в това сравнение. Водачът се дразни от задните подглавници, които не потъват напълно, както и от разположените ниско регулатори на климатичната инсталация – иначе се наслаждава на солидния си замък.

 

VW Touareg

Фино работно място за водача, на задната седалка се седи удобно, но прекалено ниско.

Фино работно място за водача, на задната седалка се седи удобно, но прекалено ниско.

 

4-то място: Mercedes GLE 350 d

ЕДИН ДОБЪР BENZ. Независимо дали харесвате или не освежената визия и новото име,  GLE се справя добре със задачите си на Fullsize SUV. Да, другите предлагат повече място, но са и по-дълги. Това обаче не означава, че в Mercedes е тясно. Багажникът му с вместимост до 2010 литра е разточително просторен.  С лошите настилки Benz се справя много уверено, но при вълни по пътя леко се разлюлява. Забележките ни към задвижването също са малко. Трилитровият двигател с 258 к.с. се заема със задачите си спокойно и мощно, по-скоро бавната 9-степенна автоматична трансмисия не се натрапва и понижава обороти до приятни стойности. GLE не демонстрира никакви динамични амбиции, което обаче не дразни. Това е един спокоен Benz, а не спортна кола за бързо шофиране по завои.

Mercedes-Benz GLE 350 D 4 Matic

Mercedes-Benz GLE 350 D 4 Matic

 

3-то място: Volvo XC90 D5

СПОКОЙНИЯТ ГИГАНТ ОТ СЕВЕРА. Това е Volvo XC90. Под впечатляващо оформените ламарини всички пътници се настаняват на удобни седалки и могат да вземат със себе си доста багаж (721 до 1886 литра). Единствено отзад седалките са относително къси. Кокпитът е много модерен, но управлението с тъчскрийн в стил „таблет“ е сложно и понякога затруднява. Като цяло ХС90 не обича лошите пътни настилки. Наистина каросерията много трудно може да бъде разлюляна, но за сметка на това големият „швед“ вози доста стегнато. Въпреки мощността си от само 225 к.с. единственият четирицилиндров двигател в теста се представя доста добре. Да, двулитровият мотор звучи напрегнато и изостава от останалите – но въпреки това ускорява до 100 км/ч за 8,3 секунди и развива максимална скорост 220 км/ч. При това изразходва само 7,4 л/100 км. Което е най-добрата стойност заедно с Audi.

Volvo XC90

Volvo XC90

 

2-ро място: BMW X5 30d

ЧОВЕЧЕ, това да не е спортен автомобил? Не, но почти така се шофира Х5. Въпреки обичайното за този клас тегло от 2,2 тона и височина 1,76 метра BMW взема завоите с голямо удоволствие и ви глези с финото си кормилно управление. Освен това трилитровият дизелов двигател с мощност 258 к.с. разгръща внушителна тяга при всякакви обороти и ускорява до 100 км/ч само за 6,5 секунди – и след това спира от тази скорост за по-малко от 35 метра. Но защо въпреки това не е на първото място? При автомобила от Мюнхен липсва достатъчно място най-вече отзад. Освен това вози по-скоро спортно и стегнато, отколкото нежно и комфортно – не, няма да ви заболи гърбът, просто Х5 обича да е по-директно. Но компенсира това със страхотните си седалки и обмисления кокпит. Не разбираме единствено двойния заден капак.

BMW X5

BMW X5

1-во място: Audi Q7 3.0 TDI

КАК УСПЯВАТ ДА ГО ПОСТИГНАТ? Новото Q7 поставя няколко въпроса. С дължината си от 5,05 метра то е най-дългият автомобил в теста и предлага най-много място (отпред, отзад и в багажника), но въпреки това не тежи повече от другите (2129 кг). Големият автомобил от Инголщат впечатлява и при шофиране. Въпреки огромните си размери Q7 се управлява леко и приятно и винаги се движи сигурно – за което помага и системата от 4 завиващи колела. Освен това Audi е и пъргаво. Само 6,5 секунди до 100 км/ч, максимална скорост 234 км/ч – и въпреки това разходът бе само 7,4 л/100 км. А когато стане сериозно, Q7 спира от 100 км/ч след 33,7 метра – страхотно! Изисканият комфорт на возене се осигурява от удобните седалки и увереното въздушно окачване – в интериора почти не проникват удари от пътя. Тоест Q7 няма недостатъци? Не, съвсем не. Управлението изисква време за свикване. А и цената е от друго измерение. Богато оборудваният тестов автомобил струваше над 150 000 лв.

Audi Q7 TDI quattro

Audi Q7 TDI quattro

 

Извод

Новото Audi Q7 печели убедително. То предлага много място, може да се движи както спортно, така и комфортно. Няма недостатъци по отношение на сигурността. Почти перфектно. Спортното Х5 в известна степен занемарява комфорта и предлагането на място, Volvo се нуждае от още малко фини шлифовки. Mercedes и VW са леко поостарели, а Range е автомобил за индивидуалисти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин