Един уникален Lincoln в България – и приключението да го върнеш на пътя през социализма

0804
2024

В семейния архив на инж. Сава Драгунчев са запазени няколко снимки на Lincoln V12 Fastback Sedan, модел 1946 г. – един рядък за България автомобил с интересна история. Засега не е известно по какъв начин е попаднал тук, но скоро след края на войната е зачислен към гаража на градския комитет на БКП в Плевен и известно време е използван от тамошния партиен секретар. В края на 50-те години двигателят V12 се чупи заради скъсан разпределителен вал, но няма техническа възможност да бъде ремонтиран и автомобилът е спрян от движение, а не след дълго е предаден за скрап. Конструкцията му е класическа за компанията Ford: масивна рама от студено огънати, стоманени П-образни профили, твърд заден мост с напречен листов ресор, карданен вал с тръбен кожух, лагеруван на сферична става близо до скоростната кутия, твърд преден мост с шенкели и напречен листов ресор. Въпреки ресорното си окачване, колата осигурява високо ниво на комфорт, включително и при движение по лоши пътища, което е обяснимо имайки предвид високата собствена маса и дългата база.

През 1965 г. бащата на инж. Драгунчев успява да купи линкълна от хранилището на Вторични суровини в Горна Оряховица. Първоначално го оборудва с 6-цилиндров двигател от камион Dodge (около 80 к.с. при 3200 об/мин) и тристепенна, несинхронизирана скоростна кутия от Pontiac, но динамичните показатели са незадоволителни. Впоследствие, към края на 60-те години, когато започват да се бракуват някои от автомобилите от правителствения гараж, е закупен и монтиран употребяван двигател V8 от ГАЗ-13 „Чайка“ в комплект със скоростна кутия от УАЗ. За оригиналния двигател V12 не са открити подробни данни, но е известно, че фабричната скоростна кутия е била с overdrive-предавка, която се е включвала при рязко подаване на газ (под педала за газ е запазен електрическият контакт).

Автомобилът има много хромирани детайли и емблеми, които въпреки активната експлоатация са идеално запазени. Ламарината на каросерията е с дебелина 1,2 мм, а общото тегло с новия двигател достига 1800 кг. Каросерията е проектирана в модния за онази епоха стил с падащ покрив (фастбек). В средата на 70-те години автомобилът е продаден на друг собственик в Горна Оряховица и от тогава съдбата му е неизвестна.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин