Един предизвестен скандал

0110
2015

БЕЗ ДА СЕ ОПИТВАМ ДА БЪДА ЛОШ ПРОРОК – аз отдавна очаквах избухването на скандал, подобен на този с Volkswagen. Защото според мен цялата система на регулации и норми за вредни емисии е порочна и напълно нереалистична. Самият факт, че всички стойности на разхода на гориво и емисиите се измерват в лаборатория, на старателно подготвени от производителите автомобили с напомпани до пръсване гуми, изключени спомагателни агрегати, максимално „тънко“ масло в двигателя и всякакви други (напълно законни) хитрини, показва, че цялата система е на глинени крака. Някакви чиновници пишат (или по-скоро си изсмукват от пръстите) някакви правила и норми.

После други чиновници определят (напълно нереалистични) процедури за контрол и прилагане (но и леееко заобикаляне) на въпросните норми. А всички те почти нищо не разбират от автомобили – защото всичките тези стойности и норми са валидни само при някакви чисто хипотетични, идеални условия на стенда в някаква лаборатория. Или в държавата Утопия. А в това няма никакъв смисъл. Автомобилите се карат във всекидневието, не в лабораторията с предварително зареден акумулатор, изключен алтернатор и компресор на климатичната инсталация. Което пак си е шмекерия – но узаконена.

Всяко зло за добро – надеждата ми е, че след този (предизвестен) скандал законодателите ще преоценят политиката си за регулация и контрол на емисиите. Защото сегашната е нереалистична и очевидно не функционира както трябва. И до голяма степен е базирана на узаконена шмекерия.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин