Един ден с Bentley Bentayga: SUV за седмото небе

2011
2020

ДОБРЕ, ТЕЗИ СВЕТЛИНИ в интериора наистина са за ремонт – от десет години си казвам, че трябва да ги оправя. Аз обаче си обичам моя стар Benz. 200 TD от серия 124, пробегът междувременно е 510 000 километра. Или иначе казано – „Най-доброто, което са правили!“, каза ми наскоро един пенсионер с B-клас на бензиностанцията. Моят шеф Андреас пък постоянно ми опява, че трябва да се отърва „от старото такси“.

Фина кожа и лукс, накъдето и да погледнеш. Ако Bentayga ви е недостатъчна, значи не може да ви се помогне

Може би, ако един ден карам нов автомобил, ще убедя себе си да го направя. Не ми каза обаче, че новият автомобил ще бъде Bentley Bentayga. Изпълнен със страхопочитание, обикалям белия „великан“, преди да се кача и да потегля. Новите елипсовидни задни светлини приличат на тези на Continental GT, като до масивните 22-цолови джанти колелата на Mercedes изглеждат направо миниатюрни. Базиран на Cayenne, Bentayga редом с Lamborghini Urus е най-благородното, което се предлага на пазара за SUV-ове. Така че не чакам повторна покана.

Или пък? Моето куче Балу се суети нервно пред отворения заден капак. Товарният ръб е прекалено висок за 75-килограмовия ми домашен любимец и той ме гледа безпомощно. Безшумно смъквам задницата и Балу скача вътре доволен. Веднага елегантно лепва муцуната си за задното стъкло. Приятелят ми Клаус разглежда от мястото до шофьора часовника и се чуди, дали диамантите в хронометъра на Breitling са истински. Приятелката ми Ела пък се диви на функцията на вратите да се дозатварят. „Като в кухненските ми мебели от Ikea!“, установява тя със задоволство. Мисля си, че ако хората от Bentley чуят това сравнение, определено ще се гордеят.
Насочваме се към магистралата. С моя Benz със 75 к.с. щях да си създам проблеми още при качване на магистралата, когато лентата за ускоряване свърши, а аз се движа с ниска скорост. Малко по-късно все пак успявам да се движа със 130 км/ч. Правя горе-долу същото в Bentley, вдигайки същия шум. Само че стрелката тук показва 250 км/ч.

Фина кожа и лукс, накъдето и да погледнеш. Ако Bentayga ви е недостатъчна, значи не може да ви се помогне

С лекота и със скорост 270 км/ч изпреварваме норвежците с BMW M3, които ни гледат опулени. В купето на Bentayga можете през това време да си говорите съвсем спокойно, без да повишавате глас.
Невероятно е, колко мощен е 4-литровият V8 двигател с 550 к.с., който ускорява за само 4,5 секунди този колос до темпо 100. Физика? Какво е това? Нервност ще изпитате единствено при поглед върху стремглаво падащата стрелка на индикацията на резервоара! Уредите сега са дигитални, навигационната система на Audi най-после е на нивото на конкуренцията. Общо взето, няма как да пътувате по-добре от това.

С максимален въртящ момент от 770 нютонметра и максимална скорост от 290 км/ч V8 двигателят е сред най-добрите

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин