/ Евтино роудстър-удоволствие: Fiat 124 Spider на старо

Евтино роудстър-удоволствие: Fiat 124 Spider на старо

Италианската интерпретация на Mazda MX-5 се предлага изгодно на пазара за употребявани автомобили дори и с малък пробег.

Комбинацията от цифрите 124 има традиция при Fiat. Още през 60-те, 70-те и 80-те години желаната серия бе символ на удоволствие от шофирането извън всекидневието. Особен принос тук има роудстърът Fiat 124 Sport Spider. От 1985 до 2015 г. Fiat не предлага модела с името 124, а през 2016 г. изненадващо серията е възродена.

Всъщност обаче под модерната каросерия на 124 Spider не се крие собствена италианска разработка, а един световноизвестен японски модел – Mazda MX-5. Но с голяма разлика в техниката: докато Mazda залага на атмосферен бензинов двигател, при 124 Spider се използват турбоагрегати.

Fiat предлага модерния 124 Spider в продължение на само около 4 години. В края на 2019 г. е обявено, че има определени наличности от модела и след това производството му ще бъде преустановено. Заради краткия период на продажба Fiat 124 Spider е сред по-скоро редките модели на италианския производител. Към момента на пазара за употребявани автомобили има около 100 екземпляра, които чакат новите си собственици за старта на кабрио-сезона.

Fiat 124 Spider  е предлагат в така наречената „базова версия” със 140 к.с., както и като Abarth 124 Spider със 170 к.с. Вторият вариант се среща доста рядко. И двете версии залагат на 1,4-литров турбобензинов агрегат с 6-степенна механична скоростна кутия, като опционално се предлага и 6-степенна автоматична трансмисия.

Пуристко удоволствие от шофирането

Въпреки малкото предлагане  на пазара могат да бъдат намерени добри екземпляри – показва го този Fiat 124 Spider, който в момента е обявен за продажба от автокъща Хофхайм в провинция Хесен, Германия. Регистрираният за първи път през септември 2018 г. роудстър досега е изминал 28.000 километра, притежава безупречна сервизна книжка и е от първа ръка.  

Въпреки, че роудстърът е създаден за пуристко удоволствие от шофирането, този Fiat 124 Spider разполага с някои модерни екстри. Така в ниво на оборудване Lusso разполагате например със седалки с кожена тапицерия, автоматична климатична инсталация, както и камера за заден ход. Към момента на поръчката така оборудван 124 Spider е струвал приблизително 56.000 лв. Днес за „италианеца” се искат 43.500 лв. Добра цена с оглед на доброто състояние на роудстъра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин