/ Европейският съюз: ограничение на скоростта за млади и възрастни шофьори?

Европейският съюз: ограничение на скоростта за млади и възрастни шофьори?

Европейският съюз обсъжда въвеждане на нови правила за шофьорските книжки. Изглежда ще бъдат въведени някои ограничения

Ще могат ли младите шофьори в бъдеще да се движат с максимум 90 км/ч? Това може да бъде изискано от новата директива на ЕС за шофьорските книжки. Според първите предложения в тази връзка ще бъдат въведени редица ограничения. Те ще засягат най-вече младите и възрастните шофьори. Транспортната комисия на Европейския парламент заседава миналия вторник, 19-ти септември за нови пътни правила, свързани с ограничения за водачите.

Броят на загиналите в катастрофи трябва да бъде сведен до нула през  2050 г.

Конкретно става дума за преработка на директивата за шофьорските книжки 2006/126/ЕО, която е приета през декември 2006 г. Все още обаче не е взето решение. Целта на ЕС – „Vision Zero“ или намаляване на броя на загиналите в катастрофи до нула през 2050 г.

Ограничение на скоростта за млади шофьори

Взелите шофьорска книжка ще могат да се движат с максимум 90 км/ч и в дясната лента на магистралата. Освен това след определено пробно време ще се полага нов изпит.  Освен това на младите водачи ще бъде забранено да управляват автомобил през нощта – от полунощ до 6 ч. сутринта.

Ограничения за възрастни шофьори

Дискутират се и ограничения за възрастните водачи на автомобили. Според тях шофьорската книжка след 60-тата година ще бъде с валидност от само седем години, от 70-тата година – само пет години, а от 80-тата година – само две години. Продължаването на валидността ще става само след медицинско и психологично изследване.

Граница на теглото на автомобила според категорията

Обсъжда и въвеждане на ограничение на теглото на автомобила в зависимост от категорията. За категория B то ще бъде максимум 1800 кг (преди 3500 кг). Освен това максималната скорост за тази категория ще бъде 110 км/ч. Ако искате да управлявате по-тежък автомобил, ще трябва да изкарате категория B+. На нея ще имате право, ако сте навършили 21 години.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин