Европейският парламент гласува забрана за ДВГ от 2035 г.

1306
2022

Голяма стъпка в посока на края на двигателите с вътрешно горене: Европейския парламент гласува забрана на използването на двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

В битката за опазване на околната среда Европейският парламент искаше да забрави от 2035 г. използването на двигатели с вътрешно горене. Мнозинството от евродепутатите гласува на 8-ми юни 2022 г. в Страсбург за това, от средата на следващото десетилетие производителите да не пускат на пазара нови модели, които отделят вредни газове. Преди обаче тази наредба да влезе в сила, е необходимо Европейският парламент да преговаря със страните от Европейския съюз.  Депутатът от партията на Зелените в Германия Михаел Блос заяви: „С това решихме бъдещето на автомобилния транспорт на Европа.“ В бъдеще от Европа ще идват най-добрите електромобили и батерии. Депутатите решиха също и да не бъдат използвани синтетични горива, с които евентуално класическият двигател с вътрешно горене да може да бъде задвижван климатично неутрално.

Депутатите от германския Христиан-Демократически съюз критикуваха решението: „Зелените, либералите и социалдемократите предпочитат да заложат на картата на електрическата мобилност“, каза Йенс Гизеке, депутат в Европарламента от германския Христиан-Демократически съюз. Той се опасява, че това ще доведе до загуба на твърде голям брой работни места в Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин