Дядо ни кара бъдещето

79-годишен е първият германски собственик на автомобила с горивна клетка Toyota Mirai

1304
2016

КОЙТО СРЕЩНЕ НИКОЛАУС ШЮС в района на пристанището в Хамбург, едва ли ще нарече собственика на плавателни съдове модерен. Тук, в седалището на фирмата му, човек пътува между етажите с асансьор с непрекъснато движение. В офиса на Шюс напразно ще търсите компютър – 79-годишният мъж ръководи бизнес делата си с телефон и автоматична химикалка. Шюс е прототипът на традиционния ханзейски търговец.

Тази предница бие на очи: досега в Германия са поръчани 21 автомобила Mirai

Тази предница бие на очи: досега в Германия са поръчани 21 автомобила Mirai

Поглед в гаража му обаче показва, че за него съществува и друг свят – по-модерен. Там предприемачът е паркирал Mirai – онзи футуристичен автомобил на Toyota, който се движи с водород и е на пазара от края на 2015 г. Автомобилът с горивна клетка на Шюс не е просто някакъв екземпляр: това е първият Mirai в Германия. Защо един почти 80-годишен човек кара толкова модерна кола? Много просто: защото Шюс е погълнат от идеята за шофиране без вредни емисии, която между другото не е нова. Накрая тази идея се превръща в реалност. „От четиридесет години съм въодушевен от водорода“, обяснява Шюс. Тогава шефът на Shell Германия – Йоханес Велберген, му обяснил, че H2, тоест водородът, е бъдещето.

Не само заради ползата за околната среда, но и поради геополитическото значение на локално произвеждания енергиен източник. В края на краищата спорът за петролните находища бил чест повод за водене на войни. През 1989 г. Шюс основава заедно с други търговци от Хамбург Дружество за използване на водорода в енергийната промишленост. В рамките на тестов проект те оборудват товарни автомобили Mercedes с техника с водород.

Съдейства за откриването на първата водородна станция в Хамбург. За съжаление на Шюс германските производители засега не използват тази техника в автомобилостроенето. Аргументацията е, че след като няма достатъчно станции за водород, няма и смисъл от производството на такива автомобили. Вярно е обаче и обратното твърдение. Шефът на Toyota Акио Тойода разплита възела.

Удобно: Шюс зарежда своя Mirai на всеки две седмици

Удобно: Шюс зарежда своя Mirai на всеки две седмици

Той заяви: „Ще пуснем такъв автомобил по пътищата.“ Докато от Mercedes отложиха старта на моделите си с горивна клетка за 2017 г., Шюс е изминал със своята Toyota вече 1500 километра. Вътрешното пространство на автомобила не е особено просторно, а Шюс все още не може съвсем да се оправя в пълния с дигитални устройства кокпит на Mirai – въпреки това старият S-клас на 79-годишния мъж стои неизползван в гаража от три месеца насам. „И двата автомобила подхождат на дядо ни“, казва дипломатично 12-годишният внук на Шюс Феликс. „Дядо ни е пионер“, добавя брат му Йона.

В училището на 14-годишното момче Шюс е тема за разговори, тъй като учителката прочела репортаж за дядото и неговия Mirai в местния вестник. Шюс не е много впечатлен от електромобилите с акумулаторни батерии, които към момента са по-разпространени от тези с горивната клетка. Ако електрическите модели станат стандарт, то ще се наложи производството на милиони батерии, които след няколко години трябва да бъдат подменяни. „Една технологична задънена улица“, казва Шюс.

Неговият стар S-клас е оставен в гаража: Шюс вече не го ползва

Неговият стар S-клас е оставен в гаража: Шюс вече не го ползва

Неговата мечта за водородно бъдеще засега е постижима само за заможните клиенти. Ако искате да си вземете Mirai на лизинг, ще трябва да плащате по 1450 евро месечно – почти толкова, колкото и за S-клас (виж таблицата вляво). „Въпросът е – казва Шюс – кой автомобил в днешно време е символ на статуса?“

След време той ще се вози малко по-комфортно в сравнение с Mirai – според договорката с Toyota след две години ще може да смени своята кола с по-голяма: тогава ще има Lexus със задвижване с горивна клетка. Първоначално Mirai е трябвало да бъде доставен в бяло. Шюс обаче изобщо не харесва белия цвят за автомобил. За щастие се оказва, че има и тъмносин автомобил. Синьото е хубаво. Синьото е цветът на морето.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин