Дяволският VW 411

1968: година, която ви се иска да задраскате от календара: всичко е от сиво по-сиво, младежите протестират, а VW си позволяват провал: 411 е повече от неуспешен.

3112
2016

Мик Джагър е арестуван за притежание на дрога. Джон Ленън е обвинен, Джо Кокър – преследван. Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Ерик Клептън и Брайън Джоунс биват призовани пред съда. Годината е 1968. Германците са пленени от Afri Cola. Или пък е марихуана? Всичко е доста тъжно и сиво. Катастрофите нямат край. Всяка сутрин се будиш, пускаш радиото и се питаш: коя ли е жертвата днес? Какво ли е станало днес? Тогава се появява VW и опитва да внесе малко живот в сивотата.

Гигантският концерн пуска нов модел – Typ 4, VW 411, който се позиционира в горния среден клас. Опитът на най-големия концерн в Германия да предложи просторна и комфортна лимузина за дълъг път, е доста смел. Сметките обаче се оказват криви. Планината се напъва и ражда мишка, която веднага е кръстена от народа „дългомуцунеста мечка“.

411 се проваля заради скосената си задница.

Поглеждам колата и съм повече от сигурен: не, скъпи. Ние с теб никога няма да станем приятели. Тъй като лимузината със скосена задница от Волфбург олицетворява всичко това, което аз с моите 22 години не съм и никога не искам на притежавам: еснафщина, порядъчност, смиреност.  Мнозина са на моето мнение.

411 е провал, който за седем години производство е продаден 355 200 пъти. Недостатъчно за VW, чиято „костенурка”. При това първият, оборудван със самоносеща каросерия VW притежава всичко, от което се нуждае автомобил от неговия клас: доказан 1,7-литров боксерен двигател и 68 к.с., окачване McPherson отпред и носачи отзад. Дискови спирачки отпред и ограничител на спирачното действие отзад. Всичко е солидно, високотехнологично и произведено с обичайната прецизност.  Минало са вече и прословутите грижи през зимата на водачите на VW: Der 411 компенсира отоплителните дефицити на мотора с въздушно охлаждане чрез серийно допълнително отопление. Това обаче не се оказва достатъчно. Дългомуцунестата мечта си остава тромав модел, който се нуждае от 18 секунди за спринта до 100 км/ч и вдига максимум 145 км/ч. Иначе точно сега са готови още 350 км нови магистрали в Германия, но за съжаление броят на загиналите на пътя отново е висок –  16 636. Животът обаче продължава.

Също и в 411. Автомобилът е достатъчно голям, вътре ще седите удобно върху регулиращите се по дължина и височина отделни седалки. Няма да ви е тясно и ако краката ви са дълги. Оборудването на интериора обаче е доста спартанско.

Искаме да се движим, но не се получава истински, тъй като 411 е с по-малък двигател, отколкото му е нужно. Легендарният задно разположен двигател с въздушно окачване на Фердинанд Порше тук достига своите граници. Моторът всъщност не е създаден за лимузина. На стария майстор Порше определено щеше да му хрумне нещо различно. Щеше да измисли нещо и за изискващия здраво въртене волан. Е, ако имаше сервоподпомагане… Ние обаче сме в 1968 г.

Къде да отиде човек, ако е млад и вярва в нещо? Отговорът за мнозина германци е: на улицата, където можеш да протестираш и да изразиш разбиранията си.  Естествено повечето намират изход от недоволството като си заравят главата в пясъка или затварят очите. Робърт Кенеди е убит при атентат, Мартин Лутер Кинг също, Руди Дучке е тежко ранен след атентат, Анди Уорхол – също.  Париж гори през май. В Германия през юни хвърчат павета и полицейски палки.

Спортът също е в траур: световният шампион във Формула 1 Джим Кларк загива на пистата Хокенхайм. Бавно и мъчително светът навлиза в нова фаза. Също както и 411, който при диаметър на завиване от 12 метра се нуждае от много място, за да смени посоката.

Нова посока? От икономическа гледна точка по-нагоре не може. Минали са двете години рецесия, работниците печелят по 900 марки на месец и работят по 40 часа седмично.

Въпреки това настроението не е добро: прекалено много неща са се провалили. Хората от Волфсбург могат да се утешават. Със своя модел 411 те в крак с модата, но в края на краищата врагът се нарича преустановяване на производството, а неговият автомобил е 411.

 

VW 411

 • 4-цил. боксерен мотор с въздушно охлаждане, задно разположен
 • работен обем 1679 см3
 • мощност 50 кВт. (68 к.с.) при 4500/мин.
 • макс. въртящ момент 125 Нм при 2800/мин.
 • 4-степенна трансмисия
 • задно задвижване
 • Д/Ш/В 4525/1635/1485 мм
 • собствено тегло 1020 кг
 • максимална скорост 145 км/ч
 • 0–100 км/ч за 18,0 сек.
 • разход на гориво 12,5 л/100 км
 • цена 7770 германски марки

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин