Дъждовен екшън на рали „Стари столици”

Георги Василев стана победител в Шумен, Тихомир Стратиев е новият рали шампион на България, а в HRT Денис Станчовски демонстрира, че може да бъде много бърз на дъжд


8
окт.
2017

Тандемът Георги Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) успя да грабне победата в 48-ото издание на рали „Стари столици”. Сливенският екипаж поведе още от втората отсечка на състезанието и удържа водачеството до самия край. На втора позиция се класираха Тихомир Стратиев/Добрин Борисов (Peugeot 208 R2), които след отпадането на Григор Григоров/Даниел Миленков (Peugeot 208 R2) още вчера успяха да си осигурят шампионската титла в шампионата на България. До пауърстейджа (последния етап) втори се движеха Игнат Исаев/Теодосий Димитров (Citroen DS3), които заслужават поздравления за мъжкото си представяне с автомобил от клас RC5.

Тихомир Стратиев – новият рали шампион на България

Игнат Исаев беше само на крачка от второто място

Ралито беше интересно с оглед на факта, че едва в края на състезанието дъждът спря – и пилотите, които по традиция са по-бързи на сухо, успяха да демонстрират по-уверено темпо. В проливния октомврийски дъжд основното предизвикателство за екипажите бяха стичащите се по пътя „реки”, които бяха сериозна предпоставка за аквапланинг. Именно негова жертва във вчерашния ден стана Григоров.

Симеон Симеонов (oтдясно) с навигатор Йордан Йорданов е шампионът на Hyundai Racing Trophy 2017

Екипажът спечели в Hyundai Racing Trophy, който се проведе на рали „Стари столици“ в Шумен този уикенд. Това е и шеста поредна победа за него в едномарковия шампионат и така той взе титлата за сезона. 18-годишният пилот е трети в клас RC5 на ралито в Шумен и спечели първо място в генералното класиране в клас RC5 в Националния рали шампионат, следван от Денис Станчовски и Виктория Гъркова.

Симеонов премина 48-те състезателни километра в неделя за 01:02:16.8. Втори се класираха Денис Станчовски/Младен Карчев с 01:02:19.9 и трети Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 01:15:28.7.

Станчовски беше на косъм от победата и отново доказа, че е много бърз на мокро

До последния момент битката между Симеонов и Станчовски беше напрегната – Симеон взе четири  от петте отсечки, но до финалния етап изоставаше от Денис, който в събота натрупа сериозен аванс от 27 секунди. Развръзката дойде с последната отсечка, когато Симеон Симеонов стопи и последните секунди разлика между двамата пилоти, което му донесе победата. Те заеха и първо и второ място за купата за млади пилоти „Тодор Славов“, а Виктория Гъркова – трето. Екипажите на Hyundai Racing Trophy са втори в отборното класиране на Националния рали шампионат и то само на половин точка след първите.

Виктория Гъркова и Велислава Павлова имаха лек удар в края на състезанието, но и двете са невредими и успяха да завършат с леки щети по колата

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >