Дуо Соuntach-и на аукцион

0505
2016

През 1973 г. удари петролната криза – и заради нея автомобилите с висок разход нямаха перспективи за добро бъдеще. Lamborghini обаче не се уплаши от това: Countach, който в същата година отпразнува премиерата си, харчи по 25-30 литра, но беше толкова очарователен със своите „крилати“ врати – че всичко друго оставаше на заден план.

Countach 25th Anniversary: това Lambo е било на жената на Карол Шелби.

Countach 25th Anniversary: това Lambo е било на жената на Карол Шелби.

И до днес Countach остава абсолютна дизайнерска икона, която държи висока цена дори и в по-лошо състояние. Британската аукционна къща „Силвърстоун“ ще предложи за наддаване два уникално запазени екземпляра от модела на 20-и май. Особеното – машините имат интересни бивши собственици.

Специална версия за рождения ден

На цена около 600 000 лева се очаква да бъде продаден Countach 25th Anniversary (1989) – за 25-ия рожден ден на марката хората от Lamborghini поръчват на Хорацио Пагани да „пипне“ още малко клиновидния „спортист“. Мощността е вдигната на 460 „коня“ – и така екземплярите от ограничената до 627 бройки юбилейна серия ускоряват от 0 до 100 км/ч едва за 4,7 сек и развиват максимална скорост 300 км/ч. Визуално специалната версия се разпознава по раздутите калници, по-големите въздухозаборници и новия капак над мотора отзад. Машината, която ще бъде предложена за наддаване, е била на Клео Робъртс, жена на легендата Каръл Шелби. По данни на „Силвърстоун“ колата била в перфектно състояние – през 2003 г. е реставрирана срещу сумата от 100 000 лева. Оттогава почти не е карана.

Countach 5000S, бивша собственост на шейх, е един от малкото с десен волан.

Countach 5000S, бивша собственост на шейх, е един от малкото с десен волан.

Десен волан от шейха

Между 700 и 800 хил. лева се очаква да прибере аукционната къща за друг Countach – от 1983 г. Изпълнението 5000S е било притежание на принц Салмон Бин Самд Абаул Азис Ансауд от Саудитска Арабия – негово величество поръчало две бройки от специалната серия (с 323 бр.), една с десен и една с ляв волан. Кандидат-купувачите ще наддават за колата с десен волан – подобни екземпляри са изключителна рядкост. Тя явно не се е харесала на принца, тъй като през 1988 г. машината заминава за Великобритания, където е пребоядисана в бяло от експерта по Lambo-та Мике Пулен (първоначалният цвят е червен). През 2009 г. автомобилът сменя собственикът си и е цялостно реставриран. Оттогава бил пазен само в топъл гараж без влага в Палма де Майорка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин