Дрифтът – адски лесно нещо

Razor Crazy Cart е името на новата играчка от САЩ. С возилото може дори да правите дрифт. Ние го изпробвахме

0202
2016

КАКТО ЧЕСТО КАЗВАШЕ ЕДИН КОЛЕГА: удоволствието от шофирането е тогава, когато мухите се размазват по страничното стъкло. Да, това напълно подхожда в този момент. Преминавам през конусите в екстремно напречен ъгъл. Дрифтиращата задница минава на сантиметри от маркировката. Е, това нещо с мухите не се получава. Просто съм много бавен. Преди возилото ми да е размазало едно-единствено насекомо, животното е разперило криле и е отлетяло на безопасно разстояние. Тъй като аз се движа по-скоро със скоростта на охлюв отколкото на ракета – седя в Razor Crazy Cart. Странната смесица между карт и пазарска количка е абсолютен хит в Щатите (в интернет има много филмчета, например в Youtube на Ken Box). Следващата година возилото ще се появи и в Германия. Ние обаче се натъкнахме на един екземпляр.

 Удоволствие от дрифта за големите в Charger SRT. Жалко: неизключващата се ESP не позволява повече волности.

Удоволствие от дрифта за големите в Charger SRT. Жалко: неизключващата се ESP не позволява повече волности.

Натискам педала на газта докрай, електромоторът започва да жужи бодро, а четирите помощни колелца тракат радостно. Въпреки неособено високата скорост стомахът ми се преобръща. Тази конструкция със седалка може да дрифти като голям автомобил. Само че е по-лесен за овладяване, не вдига пушилка и е малко по-питомен. Тоест е почти безопасен. Затова пък Dodge Charger SRT, който също сме довели за дрифт, изисква да можете да го управлявате. Една грешка и 492-те конски сили на V8 машината изхвърлят струващия 160 000 лв. модел извън пътя. Задното задвижване в комбинация с 644 Нм въртящ момент от 6,4-литров агрегат изисква солидни умения.

 Ще схруска Razor за закуска: 6,4-литров V8 Hemi чудовище. С 492 к.с.

Ще схруска Razor за закуска: 6,4-литров V8 Hemi чудовище. С 492 к.с.

Подходящ момент за съвет: поднасящата задница не е добра идея по нормални пътища. Затова докарахме този Dodge да вдига пушилка на нашата тестова отсечка, а Crazy Cart бездруго е разрешен за движение само на затворени писти. Затова гледаме на минидрифтъра Razor като на играчка. Ние обаче проверихме колко добре дрифти това возило с цялата сериозност, присъща на AUTO BILD. На базата на четири упражнения – тоест стандартните дисциплини за дрифт – тествахме здраво Crazy Cart. Donuts, Turns или така наречения слалом – проверихме съвсем точно прецизността на управление, реакцията и всички научни параметри. Накратко искахме да разберем какво удоволствие доставя това возило. Резултатът след няколкото часа (36-волтовата батерия не позволява повече) върху бетонната настилка на нашата писта: един „ранен“ лагер, изхарчени 0,4 кВтч ток, няколко плувнали в пот фланелки и четири сгазени конуса. След кратко време за свикване с педала на газта (типично усещане за електромобил), с управлението (въртене на 360 градуса) кинематиката на задната ос дрифтенето вървеше като по вода. Дори фотографът ни извъртя една обиколка. Безспорно след минути всеки свикваше с возилото и дрифтенето се превръщаше в детска игра. Важен аспект бе и системата на управление на Razor. Подобно на електрическа количка от лунапарк кормилото се върти около собствената си ос. Така при пълна скорост можете да обърнете посоката и да застанете напряко на пътя. В комбинация със свободно въртящите се задни лагери картът се движи с лекота във всички посоки. Децата например свикват много бързо, единствено бащите им трябва да имат малко по-дебели портфейли. Возилото може да се поръча в интернет срещу 2400 лв.

 

Червената ръчка променя всичко

Да дръпнеш ръчката по време на движение означава да се движиш напречно на посоката. Ако задните лагери са разположени вертикално, те се завъртат около вертикалната ос, а задницата на Crazy Cart може да се насочи във всяка посока. Ако водачът дръпне ръчката напред, малките лагери се насочват назад и биват влачени. Така возилото запазва стабилност по отношение на курса. Дрифтещият се нуждае от три неща:

1. Волан, свързан 1:1 със задвижваното колело. 2. Педалът регулира силата на тока – също като педал на газта. 3. Ръчка за дрифт. Променя посоката на движение на задните лагери, съответно поведението на пътя. Още по-важно: под седалката се намират батериите (общо 36 волта). Картът се активира посредством превключвател, а зареждането става от контакта.

Пробег: около 30 до 40 минути с темпо 25 км/ч. Усещат се обаче като 180…

 

 

 

Дрифт дисциплините:

1. Burn-out: спектакъл на място. При натисната спирачка задните гуми трябва да вдигат яка пушилка и да оставят гума по асфалта. За съжаление е невъзможно с Razor.

1. Burn-out: спектакъл на място. При натисната спирачка задните гуми трябва да вдигат яка пушилка и да оставят гума по асфалта. За съжаление е невъзможно с Razor.

2. Turn или обръщане: базата на дрифта. Потегляне, поддържане на голям ъгъл и моделиране с педала на газта и волана.

2. Turn или обръщане: базата на дрифта. Потегляне, поддържане на голям ъгъл и моделиране с педала на газта и волана.

3. Donut: вдигане на пушилка около въображаема точка. Можете да го направите с точност до сантиметри с Crazy Cart.

3. Donut: вдигане на пушилка около въображаема точка. Можете да го направите с точност до сантиметри с Crazy Cart.

4. Слалом: рязка смяна на посоката.

4. Слалом: рязка смяна на посоката.

 

Технически данни:

Dodge Charger SRT

• V8 двигател, отпр. надл.

• работен обем 6417 куб. см

• мощност 362 кВт (492 к.с.) при 6000 об./мин

• макс. въртящ момент 644 Нм при 4200 об./мин

• Д/Ш/В 5080/1890/1465 мм

• задно задвижване

• 8-степ. автоматична трансмисия

• максимална скорост 270 км/ч

Razor Crazy Cart

• Електромотор, монтиран отпред в кормилната уредба

• мощност 0,5 кВт/0,68 к.с.

• максимален ъгъл на въртене на управляващите колела 360 градуса

• максимална скорост приблизително 25 км/ч

• 0-20 км/ч за 1 сек • моно-предно задвижване акумулаторна батерия 36 волта

• пробег около 40 минути

Извод:

Crazy Cart е играчка (дори доста скъпа) и по принцип с ограничено приложение – само на затворени писти. Рядко обаче сме изпитвали такова голямо удоволствие за толкова малко пари. Освен това возилото се побира в багажника на Charger!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин