„Дрифтаджии“ вдигнаха „Гражданска защита“ и още три служби на крак

Спасителната акция вдига на крак Пътно управление, Полиция, Противопожарна служба и Гражданска защита в област Стара Загора

2201
2018

В последно време за младите шофьори снегът сякаш не се превръща в предпоставка за страх, а в точно обратното – желано предизвикателство. Лекомисленото отношение към пътищата и желанието да „удържиш“ автомобила в контролиран дрифт обаче невинаги завършват добре. Не, в случая не става въпрос нито за отнесен бордюр или спирка, нито за ранени хора – а за закъсали дванадесетокласници в планината. Вчера около 22 часа две коли с ученици се качват към връх Бузлуджа, за да покарат на сняг – въпреки забраната за навлизане на пътния участък. В един момент снежното парти на колела не отива в желаната посока, тъй като машините остават неподвижни. Първоначално родителите на „дрифтаджиите“ се опитват да помогнат, но и те закъсват и се търсене на помощ – и така общо десет души се налага да бъдат спасени. Поради тежките условия и силните снегонавявания, властите незабавно организират изпращането на тежка и специализирана техника от Агенция „Пътна инфраструктура“ и пожарната служба. При акцията закъсва дори и автомобил на пожарната, но за щастие с помощта на високопроходима техника лично директорът на Областното пътно управление в Стара Загора Илия Златев връща младежите на два курса.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира гражданите за отговорно поведение и спазване на въведените ограничения на движението особено във високопланинските райони. С предприемането на неразумни действия те поставят под опасност не само собствения си живот, но и живота на спасителните екипи и затрудняват работата на пътните дружества като се изразходва финансов ресурс, който е предвиден да се използва за поддържане на пътната мрежа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин