Драма с Toyota след 383 обиколки


19
юни
2016

Porsche Team

Porsche Team

Porsche Team: Romain Dumas,

Porsche Team: Romain Dumas,

Porsche Team: Romain Dumas, Marc Lieb, Neel Jani (l-r)

Porsche Team: Romain Dumas, Marc Lieb, Neel Jani (l-r)

Малко преди края на надпреварата от Toyota се виждаха като сигурен победител в 24-те часа на Льо Ман. След това един дефект позволи на миналогодишния победител Porsche отново да триумфира

Porsche триумфира за 18-ти път на състезанието 24 часа на Льо Ман след техническа драма при конкурента Toyota. Почти загубилия рекордьор по победи успя да спечели пред  263 500 зрители, когато в предпоследната обиколка японецът Кадзуки Накадзима с Toyota загуби лидерството заради дефект. „Вече не вярвах“, призна пилотът на Porsche Марк Лийб.
Пилотът от Лудвигсбург управляваше автомобила-победител сменяйки се с швейцареца Нийл Яни и французина Ромен Дюма. „Нямаме думи. Това е сбъдната мечта“, каза Дюма. До самия край триото водеше оспорвана битка с екипа Toyota, когато след 383 обиколки и над 5000 километра техниката реши състезанието. „Това, което се случи е невероятно. Сърцето ми се къса, когато си помисля за момчетата от Toyota. Не го пожелавам на никого“, заяви пилотът на Porsche Яни.

След сътресенията накрая екипът на Toyota плачеше в бокса. Механиците и инженерите клатеха глави невярващи и не можеха да си обяснят лошия късмет. За сметка на това в бокса на Porsche всички се радваха и празнуваха.

Toyota завършиха втори, а трети са Audi. „Досега не съм бил свидетел на толкова трагичен завършек“, каза шефът на отдела за моторен спорт на Audi Волфганг Улрих за случилото се с конкурента им Toyota.

24h-von-Le-Mans-2016-1200x800-8cd2f78e3935bacd

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин