Драма на планинско „Шипка-Дамасцена“

Любен Каменов и Христо Манолов станаха първенци съответно в отвореното класиране и в това за българския шампионат, Царски беше дисквалифициран


24
юли
2017

Любен Каменов с Mitsubishi Lancer Evo 8 даде най-добри времена и в двата манша на планинското „Шипка-Дамасцена“, което беше проведено миналия уикенд (22-23 юли). Панагюрецът, който по принцип кара в Румъния, обаче не участваше в класирането, тъй като автомобилът му се кара на биоетанол. Така първото място за родния шампионат отиде при Христо Манолов, също с Evo, който за двете изкачвания изостана с 11,39 сек от Каменов. Само на 0,2 сек след Манолов се нареди Юлиян Телийски със същия модел автомобил, а четвърти общото неофициално подреждане беше Пламен Камбуров, отново с Lancer Evo. Всъщност най-големият екшън в състезанието беше след неговия край.

Христо Манолов водеше на Царски с 0,03 сек след първия манш, но във втория панагюрецът беше диквалифициран

Но нека проследим събитията отдалеч: младата надежда Иван Влъчков записа много солидно каране и след първия манш със своята Honda Civic се движеше непосредствено след най-мощните машини като водач при автомобилите с две задвижващи колела. За съжаление буквално два завоя преди финала Влъчков се удари в мантинелата и макар че колата му беше извън състезателната линия, организаторите решиха да дадат рестарт на пилотите зад 18-годишния състезател. Царски обаче оказа да стартира отново след рестарт, защото „не разполага с никакво време, за да подготви автомобила“ (официално изявление от отбора), и така беше дисквалифициран, като се готви да обжалва решението на спортните комисари пред Националния спортен трибунал.

Тежката катастрофа на Петър Бочков

Най-тежко обаче състезанието беше за Петър Бочков със Citroen Saxo, който катастрофира тежко и стана причина за забавяне на надпреварата. За щастие пилотът остана напълно невредим, за разлика от колата, която едва беше качена на пътната помощ, след като спука бетонна стена. Най-добре при автомобилите с две задвижващи колела, на пета позиция, се класира Ивелин Йотков с BMW Серия 3 (Е30), следван от Йордан Тодоров със Citroen Saxo. Голяма част от публиката остана разочарована, тъй като в неделя не успя да се наслади на Quattro-то, което Николай Златков леко удари в самото начало на първия манш. За щастие щетите по Audi-то не бяха сериозни.

Ивелин Йотков беше най-бърз при колите с две задвижващи колела след отпадането на Влъчков

 

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин